Žádné reformy nebudou, vzkazuje KLDR do Jižní Koreje

Pchjongjang - Severní Korea odmítla zprávy ze Soulu o plánovaných reformách. V některých jihokorejských médiích se objevily spekulace, že komunistický režim chystá politické a ekonomické změny, které povedou k otevření země. Údajně na to ukazuje dosavadní vystupování mladého vůdce Kim Čong-una a taky nedávný odchod šéfa armády. Pchjongjang oznámil, že Kim Čong-un bude dál klást hlavní důraz na armádu a socialismus.

Severní Korea striktně odmítá spekulace o tom, že KLDR plánuje politické změny, které by vedly k otevření země. Vláda rovněž odmítla zprávy o tom, že by se současné vedení dívalo na severokorejskou minulost jako na zavrženíhodnou. Někteří jihokorejští komentátoři přitom spekulovali, že současná výměna vedení v severokorejské armádě by mohla vést k ekonomickým změnám. 

Mluvčí severokorejského výboru pro „mírové znovusjednocení Koreje“, který se zabývá zahraniční politikou, spekulace odmítá. Podle něj Kim Čong-un bude dál klást důraz na politiku, kterou zastával i jeho otec Kim Čong-il. Cílem nového vůdce bude umožnit lidem v KLDR žít „civilizovaný a příjemný život v rámci socialismu“. 

„Loutky z Jižní Koreje se snaží vzbudit dojem, že současné vedení KLDR zavrhlo minulost. Je to ale obrovský omyl,“ řekl mluvčí.