Bamberský arcibiskup: Chraňte, co je nám svaté

Berlín – Německý stát musí chránit to, co je věřícím svaté; v případě křesťanů například osobu Ježíše, Marie, svatých nebo církevní nástroje jako kalich nebo monstrance. Tak zní požadavek bamberského arcibiskupa Ludwiga Schicka, který prosazuje schválení zákona trestajícího rouhání. Mělo by se podle něj zabránit zesměšňování svatých osob, spisů, předmětů i bohoslužeb a modliteb všech náboženství.

„Kdo zraňuje duši věřících posměchem, musí být usměrněn a v určitých případech i potrestán,“ nechal se ve středu slyšet 62letý arcibiskup. Satira vztahující se k náboženskému přesvědčení podle něj představuje pošlapání lidské důstojnosti garantované ústavou.

Není jasné, jaké má Schick šance na prosazení svých návrhů v sekulárním Německu, každopádně ale agentura APA připomíná červencovou aféru se satirickým magazínem Titanic. Ten na obálce zobrazil papeže Benedikta XVI. se žlutě poskvrněnou sutanou a titulkem „Konečně se zjistilo, kudy to uniká!“ Časopis tak narážel na nedávný skandál s únikem soukromé korespondence papeže do italských médií. Dva týdny poté, co na zásah hamburského soudu musel magazín obrázek z obálek odstranit, zpodobnil papeže posetého otisky rtěnky a dětských rukou. Tím naráží na skandál se zneužíváním dětí v zařízeních katolické církve.