Slovenská blamáž – neslyšící sportovci přišli o hry

Bratislava - Slovensko si udělalo ve světě pořádnou ostudu. Sedmnácté zimní hry neslyšících sportovců, které měly začít tento týden, mezinárodní deaflympijský výbor definitivně zrušil. Slovenským pořadatelům se nepodařilo sehnat na uspořádání her peníze. Šéf organizačního výboru navíc čelí stíhání pro podezření ze zpronevěry sponzorských darů.

Za několik dní měli bojovat o medaile, místo toho balí kufry. Neslyšící sportovci z Ruska a Ukrajiny se o zrušení her dozvěděli až v jejich dějišti.

Další sportovci byli už na cestě, řada z nich se na ni ale ani nestihla vydat. Rodiče mladého amerického hokejisty se kvůli hrám zadlužili. Víc než finanční ztráta je ale mrzí to, že se jejich syn nemohl utkat s dalšími postiženými sportovci. „Hráči jsou zničeni. Pracovali, trénovali čtyři roky, chtěli obhájit zlaté medaile. Trenér říkal, že má nejlepší mužstvo, a všechno je pryč,“ lituje matka mladého hokejisty Karen Wanowská.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Členové mezinárodního deaflympijského výboru se cítí podvedeni. „Ukazovali nám různé dokumenty, ale až teď jsme zjistili, že byly falešné. Stali jsme se terčem podvodu,“ říká Tiffany Granforsová z Mezinárodního výboru sportu neslyšících.

Hlavní organizátor her Jaromír Ruda ale i dnes všechna obvinění odmítá. Naopak říká, že se stal obětí závistivců. „Nezbavuji se odpovědnosti a uvědomuji si všechny důsledky, které zrušení deaflympiády přináší. Nikam jsem nezmizel, ale považuji za důležitější než odpovídat na dotazy novinářů okamžitě začít pracovat na eliminaci těchto důsledků a zajištění peněz, aby byly všechny dluhy co nejdříve uhrazeny,“ brání se Ruda.

Jeho slibům už nikdo nevěří. Takovou ostudu Slovensko ještě nezažilo. „Loni jsme poslali do Irska výbušninu. Letos je to znovu blamáž. Neposlali jsme sice trhavinu, ale asi jsme vyslali mediální bombu,“ uvažuje bývalý člen organizačního výboru deaflympiády Peter Chudý.

Zbabrané hry budou mít určitě dohru u soudu. Morální újmu, kterou utrpěli neslyšící sportovci z celého světa, ale žádný trest pro viníky nenahradí.