Obama: Ryan je ideolog, s jeho vizí nesouhlasím

Chicago – Obama označil Romneyho kandidáta na viceprezidenta Paula Ryana za ideologického vůdce republikánské strany. Ryan patří k tvrdým kritikům prezidenta Obamy, je například autorem republikánského návrhu rozpočtu na příští rok, ve kterém počítá s mnoha sociálními škrty.

„Právě včera si můj soupeř vybral svého spolukandidáta, ideologického vůdce republikánů v Kongresu, pana Paula Ryana. Chci panu Ryanovi pogratulovat. Znám ho, vítám ho v souboji,“ prohlásil Obama na nedělní akci v Chicagu. 

„Je to slušný člověk. Je to muž od rodiny. Je to pohotový tlumočitel vize guvernéra Romneyho. Ale je to vize, se kterou zásadně nesouhlasím,“ prohlásil Obama. 

Paul Ryan
Zdroj: ČT24

Ryan s Obamou se nemají příliš v lásce, republikán totiž kritizuje Obamovu ekonomickou politiku. Ryan je autorem kontroverzního republikánského návrhu rozpočtu na příští rok. Obsahuje hluboké sociální škrty.

Demokraté ho vykreslují jako rozpočtového jestřába a obhájce bohatých. Šéf Bílého domu jeho program nazvaný Cesta k prosperitě letos v dubnu označil za sociální darwinismus a za radikální dokument, ze kterého by měli prospěch hlavně bohatí. Romney naopak dokument přijal za svůj.