OIC chce pozastavit Sýrii členství, podle expremiéra je Asad na dně

Mekka - Ministři zahraničí ze zemí Organizace islámské spolupráce (OIC) zřejmě pozastaví členství Sýrii. Předběžně se na tom dohodli v pondělí a reagují tak na pokračující násilnosti ze strany režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Krok ještě musí schválit na summitu, který začíná právě dnes v saúdskoarabské Mekce. V Sýrii mezitím pokračují boje. Expremiér Rijád Hidžáb v prvním vystoupení po svém zběhnutí odsoudil prezidenta Asada; jeho režim prý kontroluje nejvýše 30 procent země a „zhroutil se vojensky, ekonomicky i morálně“.

Pokračující násilnosti a rostoucí počet obětí se budou znovu řešit na diplomatické půdě. V Saúdské Arábii startuje dvoudenní summit Organizace islámské spolupráce, tedy platformy sedmapadesáti islámských států. Jednotliví ministři se sešli už včera a řešili, co se situací v Sýrii dělat. 

Podle íránského ministra zahraničí Ali Akbara Salehiho by islámské státy měly spojit síly a vyřešit krizi způsobem, který pomůže k míru, bezpečí a stabilitě regionu. Šéf íránské diplomacie se ale za spřízněný režim Bašára Asada přimlouval marně, neboť většina států naopak dává od Sýrie ruce pryč.

Syrskou krizi bude řešit i šéfka pomoci uprchlíkům OSN. Jednání ji čekají přímo v syrském Damašku a v sousedním Libanonu, neboť právě do něj, a v o poznání větší míře také do Turecka, utečenci míří.

Syrský expremiér odsoudil Asadův režim

Bývalý syrský premiér Rijád Hidžáb dnes v prvním veřejném vystoupení po svém zběhnutí odsoudil vládu prezidenta Asada. Jeho režim kontroluje nejvýše 30 procent Sýrie. „Zhroutil se vojensky, ekonomicky i morálně,“ řekl Hidžáb na tiskové konferenci v jordánském Ammánu. Potvrdil zároveň, že se z vlastní vůle přidal na stranu opozice a nebyl odvolán, jak o tom informovala syrská média. Hidžáb je dosud nejvýše postaveným syrským politikem, který se rozešel s Asadovým režimem.

K následování svého příkladu vyzval dnes Hidžáb další syrské politické a vojenské činitele. Asadovu vládu označil za „božího nepřítele“. Řekl, že už déle nemohl podporovat Asada, protože syrský prezident není schopen zastavit boje. Ty pokračují v Sýrii i dnes. V Halabu povstalecké a vládní oddíly usilují o ovládnutí tohoto strategicky významného města a armáda zároveň provádí rozsáhlé operace v metropoli Damašku.

Rijád Hidžáb, syrský expremiér:

„Přecházím na stranu rebelů a vyzývám ostatní politické a vojenské lídry, aby opustili od režimu prezidenta Asada. Vyzývám armádu, aby následovala příkladu Egypta a Tuniska a přidala se na stranu syrského lidu.“

Libyjští veteráni prý organizují syrské povstalce

Veteráni loňského libyjského povstání se přesouvají do Sýrie, kde organizují místní rebely k boji proti režimu prezidenta Bašára Asada. Píše to agentura Reuters, podle níž se pod jejich vlajku stahují syrští i zahraniční bojovníci. V čele profesionálně vyškolených libyjských sil stojí Mahdí Hárátí, irský a libyjský občan, který v roce 2011 vedl Tripolskou revoluční brigádu v útoku na hlavní město Libye. Jeho mezinárodní skupina založená v Sýrii pod názvem Prapor jednoty v současné době sdružuje nejméně dvacet libyjských veteránů, dobrovolníky z irské muslimské komunity a místní rebely. Celkem se ke skupině přihlásilo až 6 000 mužů.