Bavorsko je v boji s drogami bezradné. Prý kvůli české liknavosti

Berlín – Česko-bavorská hranice se údajně stává čím dál větším překladištěm drog a největší spolková země marně hledá recept, jak účinně mírnit dovoz pervitinu vyráběného v ČR. S informací přišel server deníku Die Welt s odkazem na slova bavorského ministra vnitra Joachima Herrmanna. V Německu podle něho roste počet případů nalezených drog dovezených z Čech a místní policie tvrdí, že na vynalézavé kurýry naráží v pohraničí prakticky denně. Na vině je podle Hermanna česká vláda a její málo důrazná protidrogová politika.

Metamfetamin se vyrábí v Česku jako pervitin a na německé scéně je známý jako crystal. Jeho přeshraniční obchod mezi těmito dvěma zeměmi podle statistik stále roste. V letech 2010 a 2011 stoupl počet kurýrů zadržených policisty v bavorském regionu Horní Falce o 88 procent, píše Die Welt. Množství drogy, která byla u nich zajištěna, dokonce o 250 procent.

Za jednu z příčin rostoucího obchodu s drogami považují odborníci změnu chování závislých. Stále více konzumentů pervitinu si ho prý obstarává přímo v Česku. „Malý konzument riskuje pět minut strachu na hranici, aby se levně zásobil,“ vysvětluje policejní komisař Martin Zehent. U dealerů na německé straně musí totiž konzumenti podle odhadů expertů za drogu zaplatit třikrát až čtyřikrát víc.

Německá policie
Zdroj: ČT24

Podle poznatků policie pocházejí jeho konzumenti ze všech částí společnosti. „Jde to od příjemců dávek v nezaměstnanosti až po podnikatele,“ říká Zehent. Český pervitin podle něho berou lidé z různých důvodů: ženy jako drogu, po které zhubnou, mladí lidé jako diskotékovou drogu, vystresovaní manažeři jako povzbuzující prostředek. Odborníci o této levné droze mluví otevřeně jako o jedné z nejzákeřnějších. Tělesná závislost na ní totiž vzniká už po konzumaci několika málo dávek. Příliš velká dávka může navíc velmi rychle způsobit nenávratné poškození mozku.

Rychle řešení, jak zmírnit přeshraniční drogový obchod, prý policisté zatím nemají. Podle poznatků bavorského ministerstva vnitra se v nedalekém českém pohraničí nachází celý produkční řetězec od obstarávání základních přísad přes výrobu až po prodej v rukou převážně vietnamských skupin.

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann mluví o „nestydatosti, že uprostřed Evropské unie jsme konfrontováni s kompletní drogovou produkcí přímo před vlastními dveřmi“. Bavorský křesťanský politik kritizuje podle něj příliš liberální drogovou politiku v Česku. Skutečnost, že držení drog k vlastní potřebě bylo u sousedů značně ulehčeno, je podle ministra vnitra hlavním důvodem čilého přeshraničního obchodu s ilegálními drogami.

Efektivní potírání obchodu s drogami ztěžuje v ČR i právní situace. Zevrubné příhraniční kontroly po vzoru Bavorska v Česku nejsou. Také neoznámené prohledávání takzvaných vietnamských tržnic, hlavního překladiště crystalu, je v Česku kvůli platným zákonům ztížené.