Pákistánský dav žádá hlavu postižené nezletilé křesťanky

Islámábád - Pákistán obvinil nezletilou křesťanskou dívku s Downovým syndromem z rouhání, když údajně spálila několik stránek s verši z koránu. Policie dívku zatkla a převezla na stanici do Islámábádu. Rozzlobení muslimové požadují, aby byla potrestána. V Pákistánu hrozí za rouhání trest smrti.

Podle policie skupina muslimů tvrdila, že dívka spálila několik stránek z koránu. Kolem jejího domu v Islámábádu se pak shromáždilo několik stovek lidí. Pokud by policie minulý týden urychleně nezasáhla a nezadržela ji, „mohli by jí ublížit,“ vysvětlil policejní velitel Zabiulláh. Vyšetřovatelé nicméně zatím k žádnému závěru nedospěli. Při zadržení měla u sebe dívka tašku, v níž bylo několik částečně ohořelých papírů s náboženským a také v arabštině psaným textem. Ale žádné listy koránu, zdůraznil další policejní důstojník Kásim Niazi.

Podle některých zdrojů je dívka mentálně postižená, možná trpí Downovým syndromem. Nejasnosti panují i kolem jejího věku, odhady uvádějí 11-12 let, jiné 16 let. Podle Niaziho je vystrašená a není schopná normálně mluvit.

V obavách z násilí na 600 lidí z křesťanské čtvrti uprchlo. Příslušníci křesťanské menšiny často žijí v obavách z nařčení z rouhání. Tyto obavy v posledních letech přiživuje nárůst extremismu, jenž často směřuje proti náboženským menšinám. Navíc kritikové nešetří obviněními, že přísné zákony jsou zneužívány k ovládnutí davů.