Povstalci sťali v Afghánistánu hlavy sedmnácti lidem

Kábul - Násilí v Afghánistánu se opět stupňuje, v zemi od nedělního večera zemřely tři desítky lidí. Krvavý útok se odehrál ve vesnici v provincii Hílmand na jihu země, kde povstalci sťali hlavy 17 lidem včetně dvou žen. Deset afghánských vojáků zastřelili povstalci při útoku na kontrolní stanoviště v téže provincii a dva americké vojáky zabil jejich afghánský kolega na východě země, který na ně začal střílet.

Z útoku na vesnici v Hílmandu, v okrese Musakála, afghánské úřady obvinily radikální hnutí Taliban. Jeho členové zde krutým způsobem potrestali návštěvníky oslavy, kteří do noci tančili a bavili se při hudbě. Povstalci z řad Talibanu vyzvali účastníky oslavy, aby zábavu ukončili, a když ti neuposlechli, použili proti nim násilí. „Oběti pořádaly noční párty a Taliban na ně zaútočil,“ řekl guvernér okresu Nimatulláh. Některé oběti byly údajně nejprve zastřeleny a potom jim byla uříznuta hlava.    

Akce se účastnili společně muži i ženy. V silně konzervativním Afghánistánu se příslušníci rozdílných pohlaví obvykle nescházejí, pokud nejsou příbuzní. Oslavy za účasti obou pohlaví bývají přísně utajovány, otevřené projevy náklonnosti mezi mužem a ženou jsou tabu.    

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Útok na příslušníky sil NATO, při němž afghánský voják zastřelil dva své západní kolegy, potvrdily koaliční síly s tím, že se odehrál brzy ráno na východě země v provincii Laghmán; žádné podrobnosti ale nezveřejnily. Incident vyšetřují oficiální činitelé NATO i afghánské bezpečnosti.

Pět vojáků je nezvěstných
   
Deset afghánských vojáků bylo zabito při útoku ozbrojenců na kontrolní stanoviště na jihu země v provincii Hílmand. Pět dalších povstalci buď unesli, nebo se k nim vojáci připojili dobrovolně.
   
Mluvčí provinční vlády v Hílmandu Daúd Ahmadí upřesnil, že ozbrojenci napadli kontrolní stanoviště v distriktu Vašír v neděli večer. Čtyři vojáci byli při útoku zraněni, dodal bez dalších podrobností. Potvrdil, že pět dalších vojáků odešlo s útočníky, ale není jasné, zda byli uneseni, anebo se k povstalcům připojili dobrovolně.