Nedorozumění letadla s věží vyvolalo na Schipholu policejní zásah

Amsterodam - Španělská společnost Vueling popřela zprávy o tom, že by jedno z jejích letadel mířící z Malagy do Amsterodamu bylo uneseno. Podle prvních informací nizozemské policie mohl být na palubě únosce nebo skupina únosců. Letoun stojící na letištní ploše se všemi 200 cestujícími policie proto obklíčila a posléze prohledala. Nizozemský ministr obrany vyslal ještě předtím stíhačky F-16, aby letadlo doprovodily. Část letiště byla přitom dnes evakuována kvůli nálezu bomby ze druhé světové války.

Mluvčí španělské společnosti Vueling airlines prohlásil, že zprávy o únosu letadla se objevily poté, co se zhoršila komunikace mezi pilotem a kontrolní věží. Letadlo se totiž na letiště přibližovalo neobvyklou cestou. Po přistání zůstalo stát v odlehlé části letiště Schiphol, zhruba dva kilometry od hlavního terminálu. Obklíčila ho policie a později prohledala, na palubě však žádného únosce nenašla.

„Ztratili jsme kontakt s kokpitem i s posádkou,“ řekl mluvčí nizozemské policie. „Nevěděli jsme, co se děje na palubě letadla, ale museli jsme to brát velmi vážně, proto jsme udělali, co jsme udělali,“ doplnil.

Cestujícím volali i novináři

Zprávy o únosu překvapily i cestující, kterým po přistání telefonovali novináři nizozemské rozhlasové stanice NOS. „Sami jsme byli překvapeni tím, co se tu děje,“ sdělila stanici jedna žena. „Ve skutečnosti o nic nešlo. Museli jsme několikrát zakroužit (nad letištěm), pak čekat v letadle,“ řekl další z cestujících. „Nedošlo tu ale k únosu,“ zdůraznil.