Reportéra The Times zatkla policie

Londýn - Britská policie zatkla bývalého reportéra prestižního deníku The Times. Patrick Foster čelí podezření, že se nezákonně naboural do elektronické pošty policisty Richarda Hortona. Na svém blogu o práci metropolitní policie pak otevřeně informoval. Times spadá pod impérium mediálního magnáta Ruperta Murdocha. Policie při vyšetřování nekalých praktik jeho zaměstnanců zatkla v Británii už přes 40 lidí.

Policie vyšetřuje především odposlechy telefonů, kvůli nimž byla zatčena řada novinářů z již zrušeného Murdochova bulvárního nedělníku News of the World (NoW). Zaměřuje se ale i na uplácení policistů a na ilegální pronikání do počítačů. Právě kvůli tomu je vyšetřován i Foster, který je obviněn z toho, že se dostával do elektronické pošty policisty Richarda Hortona.

Patrick Foster ve svém kontroverzním článku v roce 2009 zveřejnil Hortonovu identitu. Tehdy psal pod pseudonymem NightJack populární a otevřeně psaný blog o práci policie. Horton, který je policistou v hrabství Lancashire, dostal za blog v roce 2009 prestižní Orwellovu cenu. 

Vedení Timesů tehdy popíralo, že by se jejich reportér ilegálně dostal do Hortonových e-mailů, ale později to list připustil. Foster, který musel v roce 2010 z Timesů z jiných důvodů odejít, je podle policie obviněn i z maření výkonu spravedlnosti.

Rupert Murdoch
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Policie při vyšetřování nekalých praktik v britských médiích zatkla již přes 40 lidí. Prokuratura obžalovala například bývalou šéfku Murdochových britských listů Rebeku Brooksovou a Andyho Coulsona, někdejšího šéfredaktora NoW a bývalého mluvčího premiéra Davida Camerona. Jeden z největších skandálů, jaké Británie zažila v posledních letech, naplno propukl loni v létě. Tehdy se ukázalo, že NoW nechaly odposlouchávat hlasovou schránku mobilu unesené a později zavražděné třináctileté dívky. Aféra otřásla politickou a mediální scénou v Británii.