Demonstranti Tahrír neopouštějí, strach z odvety ale sílí

Káhira - Tisíce lidí znovu nocovaly na káhirském náměstí Tahrír (Osvobození), kde v uplynulých 15 dnech statisíce demonstrantů požadovaly okamžitý odchod prezidenta Husního Mubaraka. Prezident odejít odmítl, slíbil ale, že nebude kandidovat v příštích volbách. Vláda oznámila plány na pokojné předání moci, mezi demonstranty ale sílí obavy, že se Mubarak a nové vedení, které pod tlakem ulice vybral, pokusí o odvetu.

Stovky demonstrantů se dnes znovu pokusily zablokovat vstup do parlamentu, ovládaného prezidentovou Národní demokratickou stranou. Vchod střežili vojáci a obrněné vozy, před budovou parlamentu se podobně jako v úterý demonstruje vsedě. V západní provincii Nové údolí, kde se úterní protestní akce protáhly do dneška, byl při střetech s bezpečnostními silami zabit jeden protestující a několik dalších utrpělo střelná zranění.

Spojené státy vyzvaly egyptskou vládu, aby okamžitě zrušila výjimečný stav. V zemi platí už 30 let, od nástupu prezidenta Mubaraka do úřadu. Opatření mimo jiné umožňuje zadržování podezřelých odpůrců režimu i bez soudu.

Pro demonstranty je důležité udržet protesty při síle. V zemi, kde více než 40 procent obyvatel musí vyjít s méně než dvěma dolary na den, přitom existují obavy, že patová situace obrátí proti pokračujícím protestům ty Egypťany, kteří se do nich zatím nezapojili, pocítili však ekonomický dopad nepokojů. Podle odhadů přední francouzské banky Crédit Agricole stojí Egypt krize denně 310 milionů dolarů.

Napětí zvýšil viceprezident Omar Sulajmán, když prohlásil, že země není na demokracii připravená. V úterý oznámil Mubarakovy další vstřícné kroky vůči opozici a obvinil demonstranty, že ochromují ekonomiku Egypta. Davy lidí na náměstí Osvobození a některých dalších místech podle něj vyvolávají pochyby u dalších lidí, zda jít do práce. „Nemůžeme tuto situaci snášet dlouho a krizi musíme ukončit co nejdříve,“ řekl také.

Vře to i v Alžírsku

Stejně jako řadě dalších arabských zemí se masové nepokoje v posledních dnech nevyhnuly ani Alžírsku. I zde se lidé bouří proti zvýšení cen potravin. Po srážkách demonstrantů s policií zůstalo v ulicích alžírských měst nejméně pět mrtvých. O víkendu by se měla v zemi konat masivní protestní akce.