Norsko povolilo v armádě šátky a jarmulky, Breivika si prý zasloužilo

Oslo - Norsko povolilo nošení muslimských šátků i židovských jarmulek jako součásti vojenské uniformy, pokud budou jednobarevné a bez ornamentů. Norské ministerstvo obrany uvedlo, že armáda zahrnula oblečení spjaté s náboženstvím do svých nových pravidel odívání. Podle mluvčího ministerstva předpisy zajistí, že všechny vojenské jednotky budou mít otevřený a praktický přístup k používání oblečení s náboženskou symbolikou. Multikulturalismus v podobě importované z USA je přitom podle francouzského spisovatele Richarda Milleta tím nejhorším pro Evropu. Millet to napsal v pamfletu, v němž tvrdí, že si Norsko zasloužilo útok Anderse Breivika, který tam loni v červenci zabil 77 lidí.

Norská armáda už v 80. letech minulého století povolila nošení ozdob, jako jsou náramky a řetízky s křížky. Nová pravidla tyto záležitosti upřesňují a rozvádějí. Zakazují například oblékání nepraktických náboženských oděvů do vojenské akce.

Podle renomovaného francouzského autora si Norsko Breivika zasloužilo

Uznávaný francouzský spisovatel a redaktor Richard Millet vyvolal ve Francii bouři nevole svým prohlášením, že Anders Behring Breivik je „bezpochyby tím, co si Norsko zasloužilo“. Pravicový extremista a odpůrce přistěhovalců a multikulturalismu loni 22. července zabil při pumovém útoku před vládním úřadem v centru Osla a při střelbě do sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya 77 lidí. Před týdnem za to byl odsouzen k 21 letům vězení s možností prodlužování až na doživotí.

Millet, který tvrdí, že přečetl na internetu celý Breivikův 1500stránkový manifest, zdůrazňuje, že zločiny norského vraha neschvaluje. Oceňuje nicméně jeho ideologii namířenou proti přistěhovalectví a multikulturalismu. „Breivika si bezpochyby Norsko zaslouží,“ píše Millet ve svém osmnáctistránkovém pamfletu. „Je stejně tak dítětem z rozpadlé rodiny jako dítětem ideologické a rasové fraktury, kterou způsobila imigrace z mimoevropských států v posledních 20 letech,“ dodává spisovatel, který je redaktorem několika knih, jež získaly ve Francii významná literární ocenění, včetně Goncourtovy ceny. Za svou esej Le Sentiment du Langue obdržel v roce 1994 cenu Francouzské akademie.

„Multikulturalismus v podobě, v jaké byl importován ze Spojených států, je tím nejhorším pro Evropu… vytváří mozaiku ghett, v nichž (hostitelský) národ přestává existovat,“ řekl Millet rozhlasové stanici France Info. „Domnívám se, že Breivik to vnímal a reagoval na to tím nejohavnějším možným způsobem,“ dodal.