Zemřel maršál Sokolov - stoletý veterán, kterého vyhodili za Rusta

Moskva – Ve 101 letech zemřel v Moskvě nejdéle sloužící ruský maršál Sergej Sokolov. Veterán mnoha válek byl krátce i sovětským ministrem obrany, než jej Michail Gorbačov z vlády vyhodil kvůli přistání letounu Mathiase Rusta u bran Kremlu. Sokolov se již koncem 30. let minulého století zúčastnil bojů s Japonci na Dálném východu, pak bojoval i ve druhé světové válce a naposledy se zúčastnil sovětských operací v Afghánistánu v 80. letech minulého století.

Během své dlouhé kariéry si vysloužil nejen hodnost maršála v roce 1978 a o dva roky později titul Hrdiny Sovětského svazu, ale i zápis v Guinessově knize rekordů. V letech 1984 až 1987 byl ministrem obrany, než jej Rustovo skandální přistání připravilo o křeslo. Na ruské ministerstvo obrany se vrátil v roce 1992 v roli poradce. 101. narozeniny oslavil 1. července, pohřeb bude mít 3. září.

Devatenáctiletý západní Němec Mathias Rust přistál v malém sportovním letadle na moskevském Rudém náměstí 28. května 1987, právě na den sovětských pohraničníků. Aféry, ponižující sovětské ozbrojené síly, využil Gorbačov k posílení své politické pozice vyřazením konzervativních rivalů a přestárlých maršálů.