USA v Afghánistánu zastavily výcvik rekrutů pro tamní síly

Kábul/Washington - Vedení amerických sil v Afghánistánu zastavilo výcvik nových rekrutů pro afghánské ozbrojené síly. Podle listu The Washington Post je důvodem důkladné šetření případného napojení nováčků na extremistické hnutí Taliban, přičemž prověrka se dotkne více než 27 000 afghánských vojáků. Američané věří, že tímto krokem mohou snížit počet útoků na síly Severoatlantické aliance, která v zemi působí.

Jak informoval mluvčí zvláštních operací spojeneckých sil NATO John Harrell, výcvik byl zastaven na měsíc až dva a týká se zhruba tisícovky rekrutů. Nábor nových branců i operace již vycvičených mužů budou pokračovat. Prověrkou ale projdou i oni, kontrola celkem čeká 27 000 Afghánců ve zbrani.

Předáváním péče o bezpečnost země do rukou tamních ozbrojených složek si vojska Severoatlantické aliance připravují půdu pro postupné opouštění Afghánistánu, na jehož území operují už od roku 2001. Výcvik afghánských ozbrojených sil západními okupačními armádami má zajistit, aby kábulská vláda uhájila své pozice před radikály z hnutí Taliban, které v zemi vládlo před příchodem západních armád.

Američané připouštějí pochybení

Informace, s nimiž přišel Washington Post, ovšem upozorňují na rozčarování ve vedení afghánské mise, u níž roste podezření, že afghánští rekruti udržují vazby na talibanské radikály. Jen v letošním roce totiž bylo zabito nejméně 45 vojáků amerických i dalších zahraničních jednotek, zejména francouzských a australských, při útocích Afghánců v uniformách, ať už armádních, nebo policejních.

Pracovníci Severoatlantické aliance nyní připouštějí, že by se řadě útoků podařilo zabránit, kdyby byla efektivně užívána současná bezpečnostní opatření.

Schvalovací proces při přijímání rekrutů ale častokrát nebyl přesně dodržován. „Všichni připouštějí, že byli pod mezinárodním tlakem, aby tyto (afghánské ozbrojené) síly posilovaly a aby bylo jejich prověřování vzhledem k možným průtahům odloženo,“ cituje list nejmenovaného pracovníka spojeneckých sil v Afghánistánu.