Mnichov si připomněl Mnichov 1972

Mnichov - Německo a Izrael si připomněly 40 let od masakru izraelských sportovců na olympiádě v Mnichově. Několika akcí přímo na místech tragédie se zúčastnili politici obou zemí i pozůstalí po zavražděných Izraelcích, které v roce 1972 unesli palestinští teroristé. Při nepovedené osvobozovací akci zemřelo celkem 17 lidí. Vzpomínkové akce v místě, kde zahynula většina z jedenácti Izraelců, se zúčastnil například německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich nebo izraelský vicepremiér Silvan Šalom.

Příbuzní obětí během ceremonie, na níž se sešlo přes 500 lidí, zapálili svíčky za své blízké. Na památku obětí byl také zasazen strom. Obřad, jemuž předcházelo položení smutečních věnců i na místě bývalé olympijské vesnice, doprovodily židovské a křesťanské modlitby. „Bezpečnostní složky tehdy předvedly tragický diletantismus, který jsme si vůbec nedokázali představit. A po sebekritice ani stopy,“ řekl k zásahu na letišti prezident Ústřední rady Židů v Německu Dieter Graumann, který označil tehdejší rozhodnutí v letních hrách pokračovat i po atentátu za „chladné“.
   
Primátor Mnichova Christian Ude ve své řeči zřejmá pochybení úřadů připustil, ale zároveň se nechal slyšet, že jejich vina je na zcela jiné úrovni než vina teroristů. Prezident Německého olympijského výboru Thomas Bach obhajoval rozhodnutí ve hrách pokračovat. Podle něj tím Mezinárodní olympijský výbor dal jasné znamení, že nebude teroristům ustupovat.  
   
Bavorský ministerský předseda Horst Seehofer, podle něhož atentát změnil svět, oznámil, že v Mnichově poblíž tehdejší olympijské vesnice vznikne nové pietní místo, kde si bude možné oběti útoku připomínat.

Arabští teroristé ze skupiny Černé září
Zdroj: ČT24/Getty Images

„Zdá se, jako by to bylo včera. Ty pocity jsou velmi silné. Zvlášť když stojím u pokoje číslo dva,“ prohlásil bývalý izraelský sportovec Dan Alon. Právě tam teroristi vtrhli před pátou ráno. Snaha zabránit jejich vstupu stála život dva Izraelce. Devět dalších padlo do zajetí. Palestinci ze skupiny Černé září požadovali propuštění víc než 230 palestinských vězňů. Tel Aviv odmítl vyjednávat. 

Zatímco sportovci pokračovali v boji o medaile, probíhalo v olympijské vesnici dramatické vyjednávání. Osmičlenné teroristické komando nakonec odjelo na letiště u Mnichova. Tam na ně čekala zcela nepřipravená past nezkušené západoněmecké policie. Z této věže zahájili policisti palbu na únosce. První salva ale zasáhla jediného z nich. Zpackanou akcí vyvrcholila série nezdarů a chyb.

Podle nově zveřejněných informací varovala diplomacie už tři týdny dopředu o hrozícím nebezpečí na olympiádě. Západoněmecké úřady přesto Izraelcům odmítly zvýšit ochranu. Masakr v Mnichově následovala izraelská odveta proti strůjcům útoku, ale i výrazné zvýšení bezpečnosti všech následujících olympiád.