Chorvaté vyrábějí superrychlý elektromobil

Chorvatsko - Malá chorvatská automobilka připravuje oficiální představení nejrychlejšího elektromobilu na světě. Nejde o futuristický prototyp, ale o plnokrevný supersportovní vůz. Může jezdit třísetkilometrovou rychlostí a zrychlení má srovnatelné třeba s ferrari. Slavnostní premiéru si odbude na londýnském autosalonu.

Mladý Chorvat Maté Rimac si splnil sen. Vymyslel Concept One - sporťák se 24 patentovanými inovacemi, každé kolo s vlastním elektromotorem a celkovým výkonem 1 088 koní. Může jet až 305 kilometrů v hodině. Z nuly na sto se dostane za 28 desetin vteřiny. Dojezd má 600 kilometrů. 

„Luxusní sportovní auta vycházela celá desetiletí ze stejných základů. Silný benzinový motor umístěný vzadu, podvozek a karoserie z uhlíkových vláken, pohon na zadní kola nebo na všechny čtyři. Chtěli jsme tím otřást a posunout vývoj dál,“ říká Maté Rimac.  

Nejrychlejší elektromobil mají Chorvati (zdroj: ČT24)

„Naše společnost vyvinula veškeré části elektrického pohonu i auto. Držíme se filosofie nevyužívat součástky jiných výrobců. Radši jsme to celé udělali sami,“ dodává. 

Maté Rimac nemá na automobilovém trhu konkurenci. A chce se postavit po bok firmám, jako je Bugatti nebo Koenigsegg. Ročně plánuje vyrobit kolem 15 takových aut. Cenu neprozradil, mohla by být kolem milionu dolarů.