Tatry válčí s kůrovcovou kalamitou

Bratislava - Správa tatranských lesů prohrává svůj boj s rozsáhlou kůrovcovou kalamitou. Brouk ničí hlavně nejpřísněji chráněné zóny parku, kde se proti němu nesmí zasahovat. Odsud se rychle šíří dál - podle odhadů uschne letos na 200 tisíc stromů.

„Lýkožrout je přirozený, ale když je přemnožený, dokáže dělat velmi velké problémy,“ prohlásil dvanáctiletý Matěj. S rodiči našetřil 5 tisíc eur a věnoval je na nákup 500 feromonových lapačů. Do každého z nich se v průměru chytí přes 11 tisíc lýkožroutů.

Ani tak ale není spokojený. V nejpřísněji chráněných lokalitách se lapače nasazovat nesmí. „Lýkožrout nepohrdne ani jinými stromy. Už jsme ho našli i v kosodřevině,“ poznamenal Marián Šturcel, náměstek Státních lesů Tatranského národního parku.

László Miklós, bývalý ministr životního prostředí:

„Nepovažujeme to za ekologickou újmu. Lýkožrout nám pomohl v tom, že začíná ekologicky stabilní vývoj v té oblasti.“

Kůrovec byl v Tatrách vždy. Přemnožil se ale až po roce 2004, kdy vichr o rychlosti přes 130 kilometrů v hodině polámal statisíce smrků. Polomy byly pro brouka ideální líhní. 

Všechny snahy jsou marné - každý rok uschne dalších 200 tisíc stromů. Státní žalobce tvrdí, že za to mohou dva bývalí ministři životního prostředí. „Nepřijali taková opatření, která by zabránila extrémnímu přemnožení kůrovce,“ míní Ladislav Hanniker.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)