Putin jako alfa samec - opozici přirovnal k podřadným jedincům

Moskva - Ruská opozice si tropí žerty ze svého staronového prezidenta Vladimira Putina, který se před časem pokusil jako správný alfa samec vést hejno ohrožených jeřábů bílých do teplých krajin. Letělo za ním ale jen pár z nich. Putin využil příležitosti a opozici přirovnal k omega samcům, kteří u živočichů oproti alfám zastávají podřadné role.

Za Putinem se pustilo jen pár jeřábů

Jablkem sváru byl fakt, že Putina jako „vedoucího samce“ následovalo jen několik jeřábů. To nezůstalo bez povšimnutí a na internetu se okamžitě vyrojila řada vtipů a legračních obrázků. Například někdejší populární moderátorka Ksenija Sobčakovová, která se z obrazovek kvůli skandálům a náklonnosti k opozici vytratila, poznamenala, že s Putinem letělo jen 63 procent jeřábů.

To je stejně jako počet jeho voličů, kteří mu během březnových prezidentských voleb odevzdali svůj hlas. „Ne všichni jeřábi letěli. Zůstaly jen slabé kusy a jen při prvním pokusu,“
odpověděl Putin na otázku, co říká komentářům o jeho letu v kluzáku. V přirovnání opozice ke slabým živočichům dodal, že i omega jedinci jsou součástí „našeho druhu“.

Lety s prezidentem předcházely první etapě 1 200 kilometrů dlouhého přeletu hejna, od polárního kruhu do rezervace ležící na jihu Ťumeňské oblasti. Zde se mladí jeřábi mají přidat ke svým druhům z divočiny, táhnoucím do zimovišť. Při této metodě se podle vědců vrací do původních hnízdišť na 90 procent ptáků.

Putin je tradičně terčem vtipů za to, že se nechává fotografovat při adrenalinových nebo fyzicky namáhavých činnostech. V minulosti si například vyzkoušel jízdu na koni, potápění nebo pilotování stíhačky.