V Berlíně evakuovali konzulát USA kvůli možnému chemickému útoku

Berlín - Německé pohotovostní složky dnes evakuovaly americký konzulát v berlínské okrajové čtvrti Dahlem, poté co začaly mít tři zaměstnankyně náhle potíže s dýcháním. Podle serveru Spiegel Online jeden z návštěvníků konzulátu čelí podezření, že do budovy vnesl jedovatou chemikálii.

Na televizních záběrech bylo vidět záchranáře ve speciálních ochranných oblecích, jak vstupují do objektu, před nímž čekali jeho zaměstnanci. Pracovnicím části amerického zastupitelství, v níž se zpracovávají žádosti o víza, se udělalo nevolno, když jedna z nich dostala do rukou podezřelé dokumenty. Cítila pak prý kovovou chuť v ústech.

Podle policie do budovy dopoledne vešel podezřelý muž pocházející z Albánie. Zaměstnankyním předložil svůj pas. Ten po evakuaci zkoumali odborníci. Prověřili poté celou budovu, ale žádné nebezpečné látky v ní nenašli.

Evakuovaný konzulát USA v Berlíně
Zdroj: ČTK/AP/Markus Schreiber

Zatímco americké velvyslanectví leží v samém centru Berlína vedle Braniborské brány, dnes evakuovaná konzulární sekce se nachází na jihozápadě metropole.

Na amerických zastupitelských úřadech v zahraničí panují v současnosti zvýšená bezpečnostní opatření kvůli násilnostem, které v posledních dnech propukly například v Jemenu, Egyptě nebo Libyi, kde lidé protestovali proti filmu údajně znevažujícímu proroka Mohameda. V Libyi byl během demonstrací zabit i velvyslanec Spojených států a tři další američtí diplomaté.

Telefonát Martina Jonáše (zdroj: ČT24)