Češi zadržení v Řecku mohou zůstat ve vazbě i několik měsíců

Atény – Dva Češi zadržení v Řecku pro podezření ze špionáže můžou ve vazbě strávit několik měsíců. Podle policejního zdroje se jejich případ může řešit i rok, v krajním případě rok a půl. Zatím není jasný ani termín soudu. Muži si na ostrově Limnos fotili a natáčeli vojenské objekty. Oba pracují pro firmu, která vyvíjí válečné počítačové hry.

„Prokuratura nařídila ve čtvrtek, aby na ně byla uvalena vazba,“ sdělil zdroj AFP s tím, že o termínu případného soudu žádné rozhodnutí zatím nepadlo. Taková záležitost může trvat i „devět až 18 měsíců“, upozornil.

Podle vedoucí českého konzulátu v Aténách Blanky Kovacsové vyšetřovatel a prokurátorka, která se ujala případu, shodně ve čtvrtek večer oznámili, že trvají na tom, že obvinění naplnili skutkovou podstatu tohoto činu. Obhájce se musí odvolat do pěti dnů s předložením dalších argumentů, které toto obvinění mají vyvrátit.

Ať již vyšší justiční instance složená z vícečlenné poroty rozhodne jakkoli, úřady i obvinění se mohou proti jejímu rozhodnutí ještě jednou odvolat. Teprve pak by už mělo být definitivně rozhodnuto, zda začne soudní řízení.

Zhruba před deseti lety bylo 14 Britů a Nizozemců podezřelých ze špionáže kvůli pozorování letadel dalekohledy zadržováno v Řecku celý měsíc. Poté byli dokonce odsouzeni na tři roky vězení, ale v odvolacím řízení byli nakonec osvobozeni.

Zadržené dvojici Čechů ve věku 28 a 33 let, kteří pracují ve firmě vyrábějící počítačové hry Bohemia Interactive, hrozí v případě odsouzení pět až 20 let vězení. Obvinění natáčeli a fotografovali citlivé vojenské objekty, aby měli podklad pro svou nově vznikající bojovou počítačovou hru. Má jít o věrnou simulaci podmínek v řecké oblasti, která je blízko tureckého území. Pro řecké úřady tak jde o velmi citlivou záležitost.