Egypt stíhá kopty, kteří se podíleli na vzniku filmu o proroku Mohamedovi

Moskva/Kábul/Káhira – Egypt stíhá sedm egyptských koptů, kteří se podíleli na vzniku kontroverzního filmu o proroku Mohamedovi, proti kterému protestují muslimové po celém světě. Hněv muslimů přitom nebere konce. Egyptský imám vyzval k zabití všech protagonistů snímku. Severoafrická odnož al-Káidy (AQIM) zase pohrozila útoky v Alžírsku, Tunisku, Maroku a Mauritánii a vyzvala muslimy k útokům na americké diplomaty. V Kábulu se dnes na protest proti filmu odpálila sebevražedná atentátnice, zemřelo nejméně 12 lidí. Ruská generální prokuratura zakázala šíření filmu a požádala soud, aby ho označil za extremistický.

Egyptská generální prokuratura zahájila stíhání sedmi egyptských křesťanských koptů žijících ve Spojených státech. Měli se totiž podílet na vzniku filmu Nevinnost muslimů. Jsou proto obvinění z urážky islámu, z urážky Proroka a z podněcování náboženské nesnášenlivosti.

Mezi obviněnými je údajný producent filmu, egyptský kopt žijící v jižní Kalifornii Nakoula Basseley Nakoula nebo kontroverzní americký kazatel Terry Jones, který měl spolupracovat na distribuci snímku. Celkem bylo obviněno sedm mužů a jedna žena. Jedním z nich je i koptský křesťan Morris Sadek, rovněž žijící v USA, který údajně video umístil na svou internetovou stránku.

V Egyptě navíc radikální imám vyzval k zabití protagonistů filmu. „Vyhlašuji fatvu a vyzývám mladé muslimy ve Spojených státech a Evropě, aby ji respektovali. To znamená, aby zabili režiséra, producenta, herce a všechny, kteří se podíleli na tomto filmu a propagovali ho. Nechť Alláh řídí vaše kroky a věnuje vám úspěch,“ vyzval.

K hrozbám se přidala i severoafrická odnož al-Káidy, která dnes vydala prohlášení: „Vyzýváme všechny muslimy, aby pokračovali a stupňovali své protesty (proti filmu) a aby zabíjeli (americké) velvyslance a představitele nebo aby je vyhostili a očistili tak naši zem od jejich proradnosti.“

Nejméně 12 lidí včetně devíti cizinců dnes zahynulo při sebevražedném útoku v afghánském hlavním městě Kábulu. Je to vůbec první atentát jako odveta za kontroverzní snímek o proroku Mohamedovi. Sebevražedná útočnice odpálila nálož nedaleko letiště v metropoli Kábulu u minibusu, který vezl zaměstnance mezinárodní dopravní firmy. Zemřelo nejméně 12 lidí, mezi nimi 9 cizinců. K útoku se přihlásila povstalecká skupina Hezbe islámí. 

Výbuch v Kábulu
Zdroj: Ahmad Jamshid/AP Photo

V Pákistánu v Péšávaru musela policie použít slzný plyn proti rozbouřenému davu protestujícímu proti filmu. Demonstranti se pokusili přiblížit k americkému konzulátu. Policie proti nim ale zasáhla. „Jsme připraveni obětovat své životy na obranu cti našeho proroka,“ vyjádřil i přesto své odhodlání místní šéf radikální sunnitské strany. 

Nové demonstrace proti filmu natočenému v USA se konaly i v Indii a v Thajsku. Poklidný protest se konal před velvyslanectvím USA v thajském hlavním městě Bangkoku, kde se sešlo asi 400 lidí. Při protestním pochodu proti filmu v indické části Kašmíru se střetli demonstranti s vojáky. Policie použila slzný plyn a obušky.

Protesty proti filmu v Pákistánu
Zdroj: Mohammad Sajjad/AP Photo

Rusko chce snímek úplně zakázat. Prokuratura to dnes navrhla soudu spolu s tím, že by měl být film označen za extremistický. Pokud soud návrhu vyhoví, úřady zablokují film na ruských internetových stránkách, včetně serveru Youtube.

Rozhodnutí prokuratury a postoupení věci soudu přivítali ruští muslimští duchovní. „Novinka muslimy rozradostnila, protože cítíme, že se stát v první řadě stará o své občany,“ sdělil zástupce hlavního muslimského duchovního v Rusku Rušan Abbjasov „Bezvýhradně podporujeme vládu v tom, že ochraňuje práva věřících,“ dodal.

Protesty proti filmu Nevinnost muslimů

Během několik dní trvajících protestů proti filmu Nevinnost muslimů zemřelo minulý týden v severní a subsaharské Africe nejméně deset lidí. Při demonstracích umírali lidé v Jemenu, Súdánu a v Tunisku. V Libyi pak ozbrojenci zabili amerického velvyslance Stevense a tři další zaměstnance americké ambasády.