Obama beze zbytku využil Romneyho nahrávku na smeč

New York - Americký prezident Barack Obama obvinil v úterý svého republikánského soupeře Mitta Romneyho, že označením Obamových příznivců za oběti závislé na vládě „odepsal velký kus země“.

„Jedna z věcí, kterou jsem se naučil jako prezident, je, že zastupuji celou zemi,“ podotkl Obama v pozdně večerním pořadu televize CBS s moderátorem Davidem Lettermanem. „Mým očekáváním je, že pokud chcete být prezidentem, máte pracovat pro každého, ne jen pro některé,“ dodal za potlesku diváků ve studiu.

Americký liberální investigativní list Mother Jones zveřejnil na internetu tajně pořízené video zachycující, jak Romney na soukromé večeři s bohatými přispěvateli na svou kampaň hovořil ironicky a neuctivě o Obamových voličích.

Obama o Romneyho výrocích:

„Je šokující, když kandidát na prezidenta Spojených států za zavřenými dveřmi řekne svým bohatým sponzorům, že polovina Američanů vidí sama sebe jako oběti a nechce přijmout osobní zodpovědnost za svůj život. Je těžké sloužit jako prezident všech Američanů, když polovinu z nich pohrdavě odepíšete.“

Tajně pořízené video s Mittem Romneym
Zdroj: ČT24/YouTube

Romney řekl, že nikdy nezíská hlasy téměř poloviny Američanů, kteří podle něj neplatí daně a budou volit Obamu, ať se stane cokoli. „Je s ním 47 procent lidí, kteří jsou závislí na vládě, kteří si myslí, že jsou oběti, kteří si myslí, že vláda se o ně má postarat, že mají právo na zdravotní péči, na stravu, na bydlení, na všechno. Nikdy je nepřesvědčím, že mají mít osobní odpovědnost a postarat se o svůj život,“ tvrdil republikánský kandidát.

Romney by se měl omluvit, míní Obama

Obama, který jako prezidentský kandidát v roce 2008 udělal vážné faux pas, když prohlásil, že bělošští voliči na venkově se upínají ke svým zbraním nebo k náboženství, dal najevo přesvědčení, že by i Romney nyní měl přiznat, že chyboval. „Když kandidujete na prezidenta, jste po celou dobu pod mikroskopem. Všichni dělají chyby. Ohledně toho incidentu v roce 2008 jsem okamžitě řekl: 'Lituji toho',“ řekl Obama. „Myslím si, že to, o čem lidé chtějí být ujištěni, je, že neodepisujete velký kus země,“ dodal.