Časem může být Severní ledový oceán bez ledu, varují vědci

Arktida - Tání ledu v Arktidě prolomilo další rekord. Začátkem září se podle satelitních měření ledová plocha zmenšila na necelé 3,5 milionu kilometru čtverečních. To je o polovinu míň, než je dlouhodobý průměr z let 1979 až 2000. Vědci dokonce varují, že led v severní polární oblasti může časem v létě odtávat úplně, což zásadně ovlivní klima.

Podle vědců přichází zásadní přeměna ledové pokrývky oceánu kolem severního pólu. Stejná vrstva ledu v této oblasti dřív vydržela i několik let. Poslední roky jsou ale jiné. V létě obrovské části odtají a v zimě znovu zamrznou. Odborníci začínají mluvit o tom, že Arktida vstoupila do nové klimatické éry. Velký letní úbytek ledu mění i atmosféru. Na severní polokouli to opakovaně přináší záplavy, extrémní sucha a vlny veder. 

Léto sice pravidelně přináší tání, tento rok ale zmrzlé pokrývky ubylo nezvykle mnoho. „Dlouho víme, že se planeta ohřívá. Změny jsou nejdřív a nejzřetelněji vidět v Arktidě. Jen málokdo z nás byl ale připravený na to, jak rychle můžou tyhle změny nastat,“ říká Mark Serreze, ředitel amerického Národního střediska dat o sněhu a ledu. 

Ilustrační foto
Zdroj: Science Photo Library/ISIFA

Julienne Stroeveová z Národního střediska dat o sněhu a ledu:

„Úbytek, který pozorujeme zhruba poslední dekádu, je rychlejší, než předvídají jakékoliv modely. Myslíme si proto, že Arktida bude bez ledu už za 20 nebo třicet let.“

Animace amerického Národního úřadu pro výzkum oceánů a atmosféry ukazuje obvyklý průběh tání ledové pokrývky. V zimě je pod ní skoro celá arktická oblast. Letní průměr je přitom 7 milionů čtverečních kilometrů. Letos nejdřív v srpnu ledová plocha spadla ke 4 milionům kilometrů čtverečních a pak 4. září klesla na 3,4 milionu kilometrů čtverečních, což je nejmíň za 33 let satelitního měření. 

„Časem se může se stát, že Severní ledový oceán bude v létě bez ledu. Rychlost úbytku ledu, který sledujeme v posledním desetiletí, nepředpokládaly žádné modely,“ upozorňuje Julienne Stroeveová z Národního střediska dat o sněhu a ledu.

Ochránci přírody se bijí za zranitelný ekosystém - chtějí Arktidu vyhlásit rezervací. Odemčená ložiska ropy a plynu ale lákají těžařské firmy. Shell už v Arktidě začal vrtat. Také se zřejmě za několik let otevře o 40 procent kratší a levnější lodní trasa z Asie na Západ severní cestou, v hledáčku asijských exportérů.