Ahmadínežádův poradce zatčen za urážku islámu a ajatolláha

Teherán - V Íránu zadrželi prezidentova tiskového poradce Alího Akbara Džavánfekra. Má si odpykat trest, který mu byl loni vyměřen za urážku islámu a duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího. Podle agentury IRNA přišli agenti Džavánfekra zatknout ve chvíli, kdy prezident Mahmúd Ahmadínežád hovořil před Valným shromážděním OSN v New Yorku.

Džavánfekr byl také ředitelem tiskové agentury IRNA. Do potíží se dostal po otištění článku, v němž tvrdil, že zakrývání žen do černých čádorů není původní íránský, nýbrž importovaný zvyk. V textu se tvrdilo, že černý čádor (zahalující tělo ženy od hlavy až k patám) dovezl z Evropy někdejší perský král, který viděl muže a ženy oblékat se do černého při prostopášných večírcích. Íránští duchovní, kteří ovládají chod země, to považovali za urážku hodnot islámu.

Soud loni Džavánfekra shledal vinným z publikace materiálu odporujícího islámským normám a také z urážky Chameneího. Kromě vězení dostal tříletý zákaz novinářské činnosti.

Džavánfekr se dosud bránil zatčení; jeho stoupenci se postavili na jeho obranu policii a proti jeho zatčení byl i Ahmadínežád.

V Íránu bylo od roku 2000 postupně zakázáno na 120 reformních novin. Desítky šéfredaktorů a novinářů byly uvězněny na základě nepřesvědčivých obvinění.