Interpol vydal zatykač na autora šokujícího videa z gruzínské věznice

Tbilisi - Na autora videozáznamů z gruzínské věznice Gldani, které svědčí o nelidském mučení vězňů, vydal Interpol na žádost Gruzie zatykač. Video vyvolalo nebývalý skandál a poškodilo pověst vlády před pondělními parlamentními volbami. Autor videa, bývalý zástupce ředitele věznice Vladimer Bedukadze tvrdí, že záznam pořídil předtím, než utekl do Belgie, kde jej zveřejnil. V Belgii pak požádal o politický azyl.

Gruzínské úřady obviňují Bedukadzeho, který se také podílel na mučení, že dostal zaplaceno za pořízení záznamů. Ty mají podle nich zdiskreditovat vládní stranu dva týdny před volbami. Bedukadze popírá, že byl byl placen, a uvedl, že chtěl dosáhnout toho, aby se s těmito praktikami skoncovalo. Řekl, že natočil mučení vězňů v letech 2010 až 2012 na rozkaz ředitele věznice a vládních činitelů, kteří je chtěli použít k nátlaku a k vydírání politických vězňů. 

V pondělí 3,6 milionu gruzínských voličů zvolí 150 poslanců ústředního parlamentu. Hlavními volebními soupeři jsou strana Sjednocené národní hnutí (UNM) prezidenta Michaila Saakašviliho a opoziční koalice Gruzínský sen, kterou vede politik a úspěšný podnikatel Bidzina Ivanišvili.

Skandál oslabil šance strany prezidenta Saakašviliho na vítězství v boji s opoziční koalicí v čele s miliardářem Ivanišvilim. Skandál se stal hlavním tématem volebního boje a rozpoutal politickou konfrontaci a masové demonstrace. Byli odvoláni dva gruzínští ministři a vyhozeno prakticky celé vedení státní vězeňské správy. Dnes byli zatčeni další čtyři vězeňští strážci, kteří se měli dopouštět násilí na vězních v nápravném zařízení v druhém největším městě Kutaisi.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)