Tygr předal žezlo zajícovi aneb začal čínský nový rok

Peking - O dnešní půlnoci nastoupil na pomyslný astrologický trůn zajíc (podle jiného překladu králík). S příchodem čínského nového roku, který letos připadá právě na dnešek, tak nastává období zklidnění a harmonie, neboť zajíc je symbolem jemnosti a klidu. Více než půldruhá miliarda obyvatel východní Asie teď prožívá bouřlivé oslavy vítání Nového roku neboli Svátků jara. Doprovázet je přitom bude záplava ohňostrojů, vybrané lahůdky na svátečním stole a také atraktivní dračí a lví tance. Zajícova vláda potrvá až do ledna 2012, kdy předá žezlo dalšímu znamení zvířetníku, kterým je podle čínské tradice drak. K zajíci bude v novém roce patřit znamení kovu a prvek jin.

Po roce tygra plném nečekaných zvratů nastane s příchodem nového vládce čas, kdy se vyplatí zvolnit. Zajíc je totiž znamením intuice, jemnosti a klidu, ale také nerozhodnosti a tajemnosti. Jako takový přeje rodinným vztahům a rozvíjení zálib, stranou nenechává ani odpočinek, na který se v předešlém roce tolik zapomínalo. Konflikty řeší mírumilovně a honba za finančními zisky ho neláká.

Nástup nového roku doprovází několikadenní záplava petard a ohňostrojů, která má zahnat zlé duchy. Lidé si navzájem přejí dlouhý a šťastný život, obdarovávají se penězi a dárky zabalenými v červeném papíře. Červená je totiž barvou štěstí a života a příjemci má zajistit požehnaný rok. K vrcholům oslav patří i atraktivní tance draka a lva, při nichž obří stylizované masky zvířat za doprovodu ohlušujících bubnů roznáší po městě štěstí a zdraví.

Čínský nový rok patří v Číně k nejvýznamnějším dnům

Slavné osobnosti narozené v roce zajíce

Bertie Ahern - 12. 9. 1951

David Beckham - 2. 5. 1975

Ingrid Bergmanová - 29. 8. 1915

Vilma Cibulková - 26. 3. 1963

Albert Einstein - 14. 3. 1879

Pavel Horváth - 22. 4. 1975

Frank Sinatra - 12. 12. 1915

Vladimír Špidla - 22. 4. 1951

Svátky jara (čchun-ťie), jak se také novoročním svátkům říká, patří v Číně k nejvýznamnějším dnům a srovnatelné jsou s našimi Vánocemi. Tradičně se slaví v rodinném kruhu. Začínají druhým novoluním po zimním slunovratu, který letos připadne na čtvrtek 3. února. Příbuzní se u svátečně prostřených stolů ale scházejí už v předvečer Nového roku, a to v domě nejstaršího člena rodiny.

Samostatnou kapitolou jsou čínské sváteční pokrmy, které nesmějí chybět v žádné domácnosti. Pojí se s nimi řada zvyklostí a pověr. Třeba konzumace dlouhých nudlí vede prý k dlouhověkosti, ryba na talíři přivolává hojnost a nadýchané knedlíky s masovou a zeleninovou nádivkou přináší do domu blahobyt.

Kdysi trvaly novoroční oslavy celý první měsíc, každý den se odehrávaly tradiční akce a obřady a rodina na důstojnou oslavu leckdy utratila téměř všechny peníze. V současnosti končí po patnácti dnech o úplňku takzvaným Svátkem lampionů. Nejdůležitější dny oslav připadají na poslední den starého roku a první dva dny nového, kdy mají Číňané pracovní volno.

Nový rok ve znamení cestování

Nový rok bude v Číně nejen ve znamení zajíce, ale také hromadných přesunů. Čínské úřady odhadují, že během letošní sváteční cestovní sezony, která už začala 19. ledna a potrvá do 27. února, pojede domů a pak se bude vracet zpátky na svá pracoviště v celé zemi na 710 milionů lidí.

Přestože miliony využívají i silniční, letecké nebo lodní dopravy, hlavní nápor svátečních cestujících nesou železnice. Návaly lidí organizují zkušení policisté a přes zdánlivý chaos panuje na nádraží pořádek. Většina sezonních dělníků se dostane domů pouze jedenkrát ročně.

Nový rok přivítají také obyvatelé Vietnamu, Jižní Koreje a Mongolska. Pro Vietnamce bude ovšem nadcházející rok ve znamení kočky. Ta se totiž v jejich horoskopu, jinak zcela totožném s čínským, vyskytuje místo zajíce.