V USA stanulo před soudem pět muslimských radikálů vydaných Británií

Londýn - Ve Spojených státech předstoupili před místní soudy radikální muslimský duchovní Abú Hamza Masrí a další čtyři islámští extremisté, kteří byli jen několik hodin předtím deportováni z Británie. Jejich vyhoštění následovalo po několika letech soudních sporů. V USA čelí obvinění z terorismu.

Pět obžalovaných se snažilo zabránit svému vydání do USA. V pátek ale britský soud jejich odvolání definitivně zamítl. Koncem září také Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku potvrdil, že jejich vyhoštění nic nebrání.

„Jsem naprosto nadšený, že Abú Hamza je pryč z této země,“ řekl britský premiér David Cameron. „Stejně jako ostatní lidé mám po krk těch, kdo sem přijedou, ohrožují naši zemi, zůstávají tu na náklady daňových poplatníků a my se jich nemůžeme zbavit.“

Krátké soudní slyšení v USA mělo za cíl pět údajných teroristů pouze seznámit s obžalobou a s jejich právy. Zatímco Masrí se k obžalobě nevyjádřil, ostatní uvedli, že jsou nevinní.

Masrí měl podporovat al-Káidu a obstarávat bojovníky Talibanu

Abú Hamza Masrí, který strávil poslední léta v Británii ve vězení, je v USA obžalován z podpory teroristické sítě al-Káida. Je podezřelý, že se mezi lety 1998 až 2000 pokoušel v americkém státě Oregon založit výcvikový tábor pro teroristy a zajišťoval finance pro al-Káidu a afghánský Taliban, kterému prý také obstarával nové bojovníky. Stejně tak se prý podílel na zajímání rukojmích v Jemenu.

V 90. letech vedl mešitu v londýnském Finsbury Park, kterou navštěvovala řada extremistů. Byl mezi nimi Zacarias Moussaoui, který se podílel na přípravě útoků z 11. září 2001, a Richard Reid, který se pokusil vyhodit do povětří linkové letadlo za pomoci nálože v botě.

Masrí nevidí na jedno oko a nemá ruce, o něž prý přišel v boji se Sověty v Afghánistánu. Jeho obhájkyně ex offo Sabrina Shroffová vyzvala soud, aby Masrí dostal zpět protézy, které při slyšení neměl. Připomněla také, že má cukrovku a trpí depresemi.

Masrí a dva obžalovaní stanuli před soudem v New Yorku. Další dva, Sajíd Talhá Ahsan a Bábar Ahmad, byli předvedeni před soud v New Havenu ve státě Connecticut. Jsou obžalováni z toho, že vedli webovou stránku, která získávala pro teroristy v Afghánistánu a Čečensku peníze, rekruty a vybavení.

Zatímco britská média líčila Masrího jako mimořádně nebezpečného člověka, Ahmadův případ vyvolával pochyby právníků i obhájců lidských práv. Zpochybňovali jeho vydání kvůli tomu, že své údajné zločiny páchal v Británii a britské soudy ho přitom odmítly stíhat pro nedostatek důkazů. Ahmad byl držen ve vazbě bez obžaloby od roku 2004, tedy déle než kterýkoli britský občan v moderní době.