Bývalý vězeň albánských komunistů se pokusil upálit

Tirana - Bývalý albánský politický vězeň Gjergj Ndreca se dnes v centru Tirany pokusil upálit, aby přiměl vládu rychleji vyplatit odškodnění obětem komunistického režimu. Skončil v nemocnici s popáleninami, stejně jako další člověk, který se jej snažil uhasit.

Třiapadesátiletý Gjergj Ndreca je jedním z asi 20 bývalých politických vězňů, kteří 25. září zahájili hladovku. Požadují, aby jim vláda vyplatila slíbené odškodnění ve výši 2 000 leků (asi 356 korun) za každý den, který strávili v komunistickém vězení. Ndreca tam prožil šest let za protikomunistické aktivity. Minulý týden si v rozhovoru s novináři postěžoval na to, že premiérovi Salimu Berishovi je osud bývalých politických vězňů lhostejný.

Podmínky odškodnění bývalých politických vězňů stanovil zákon z roku 2007, nicméně vláda platby rozdělila na osm částí, z nichž zatím byla vyplacena jen jedna. Podle albánských úřadů kompenzaci zatím dostalo asi 11 000 lidí.

Během období komunistické vlády v letech 1944 až 1990 skončilo ve věznicích, na popravišti nebo v pracovních táborech okolo 100 000 Albánců. Vývoj této balkánské země v tomto období výrazně ovlivnil diktátor Enver Hodža, který kolem sebe vytvořil kult osobnosti. Zemřel v roce 1985.