Che Guevara - prominent kubánské revoluce se stal symbolem rebelie

Havana - Revolucionář, popravčí, ministr a nakonec také mučedník – to vše byl Che Guevara, do určité doby pravá ruka kubánského vůdce Fidela Castra. Vynikal až bláznivou odvahou, rozhodností a tvrdostí. Jeho život nakonec ukončila bolívijská popravčí četa, 9. října 1967 zemřel jako mučedník. Po smrti se stal především pro mládež idealistickým symbolem boje proti diktaturám vojenského typu. Bývá považován za vzor mírového idealismu, ve skutečnosti však hlásal ozbrojený odpor. „Revoluce musí být nenávist a zabíjet,“ to jsou jeho slova, která ve Studiu ČT24 připomněl Mnislav Zelený, odborník na Latinskou Ameriku.

Che Guevara je stále pro levicové idealisty západní civilizace populární ikonou revolucionáře. Dodnes na univerzitách po celé Latinské Americe visí jeho vlajky. Jeho fotografie s baretem a pěticípou hvězdou se stala symbolem svobody a lze ji v Latinské Americe najít prakticky na každém kroku.

Che Guevara: Popravovali jsme, popravujeme a popravovat budeme

Na Kubě založil popravčí čety, a dokonce jako kubánský zástupce v OSN prohlásil, že Kuba popravovala, popravuje a popravovat bude. Podle Zeleného, kdyby měl možnost vést Kubu místo Fidela Castra, prosazoval by daleko tvrdší režim než samotný Castro. Nejspíš proto se nakonec se všemi rozešel, dokonce i se Sovětským svazem. Jako důvod Mnislav Zelený uvádí, že byl pro ně málo ortodoxní. Kromě popravčích čet stojí i za prvními kubánskými koncentračními tábory, kam nezavíral jen disidenty, ale i lidi s AIDS a homosexuály.

Ernesto „Che“ Guevara se narodil v roce 1928 v Argentině a vystudoval lékařství na univerzitě v Buenos Aires. Přezdívku „Che“, která znamená „Hele“ nebo „Hej“, získal na Kubě pravděpodobně proto, že toto slovo velmi často používal. Již od mládí tíhnul k levicovým názorům, a když se v Mexiku seznámil s kubánským právníkem a revolucionářem Fidelem Castrem, připojil se k jeho hnutí 26. července a účastnil se aktivně bojů proti kubánskému diktátorovi Fulgenciu Batistovi.

Po vítězství Castra se stal postupně ředitelem věznice, šéfem kubánské národní banky a kubánským ministrem průmyslu. V té době mimo jiné pozval na ostrov jako ekonomického poradce pozdějšího šéfa Prognostického ústavu ČSAV Valtra Komárka.

Zemřel jako mučedník: Kulka do srdce a rozstřílené nohy

V roce 1966 opustil Che Guevara kvůli rozporům s Castrem a tehdejšími představiteli Sovětského svazu Kubu, aby pokračoval v šíření revoluce v dalších státech, nejprve v Zairu a potom v Bolívii. Právě tam jeho životní pouť skončila – při vojenské operaci zorganizované CIA skončil v zajetí bolivijské armády. Ačkoliv někteří činitelé CIA Guevaru patrně chtěli nechat naživu kvůli výslechu, bolivijský prezident Barrientos nařídil popravu - 9. října 1967 byl tak popraven, nejprve mu byly rozstříleny nohy a pak byl zabit kulkou do srdce. Zemřel jako mučedník a dodnes jej jako svůj idol vzývá prakticky celá Latinská Amerika.

Pohřben byl na neoznačeném místě, nad nímž byla vybudována letištní dráha, aby si jeho stoupenci nezvolili hrob za poutní místo. Jeho ruce byly nicméně odděleny k další identifikaci. Jeho hrob byl objeven až 30 let po jeho smrti a ostatky slavnostně převezeny do Santa Clary. Právě toto město v čele svých oddílů v roce 1958 dobyl. Tato bitva byla pro vítězství revoluce rozhodující.

Rozhovor s Mnislavem Zeleným (zdroj: ČT24)