Kosovský parlament přijal ústavu, Kosovo je podle ní nezávislý, demokratický a nedělitelný stát

Priština - Kosovský parlament dnes přijal ústavu země, která se v polovině února jednostranně odtrhla od Srbska. Základní zákon má začít platit od poloviny června, kdy OSN předá správu země do rukou místních úřadů a dohlížecí mise Evropské unie. Dokument definuje Kosovo jako "nezávislý, svrchovaný, demokratický, jednotný a nedělitelný stát". Vyjadřuje odhodlání budovat "svobodnou, demokratickou a mírumilovnou zemi, která bude domovem pro všechny své občany". Text rovněž zahrnuje rozšířená ustanovení o ochraně srbské menšiny.

Ústava nabude platnost 15. června, kdy mise OSN, spravující někdejší srbskou provincii od roku 1999, má předat své zbývající pravomoci vůdcům kosovských Albánců a misi EU.

Předání pravomocí však není dosud jasné, protože Srbové a jejich ruští spojenci zablokovali schválení rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která by schválila vyhlášení nezávislosti a vystřídání správy OSN misí EU.

Většinu kosovských záležitostí už spravují místní úřady. Ústava nově vytváří instituce jako ministerstva zahraničních věcí a obrany, pořádkové síly, ústavní soud či zpravodajskou službu.

Text ústavy vychází z návrhů mezinárodního zprostředkovatele Marttiho Ahtisaariho. Bývalý finský prezident loni navrhl nezávislost pro tehdejší jihosrbskou provincii pod počátečním mezinárodním dohledem. Jeho plán však odmítlo Srbsko a v RB OSN ho později zablokoval spojenec Bělehradu, Rusko. Obě země také samostatné Kosovo neuznávají.

Srbsko fakticky přišlo o kontrolu nad Kosovem v červnu 1999, kdy nálety NATO donutily Bělehrad ukončit tažení proti albánským povstalcům, zastavit etnické čistky a stáhnout srbské síly ze vzpurné provincie, obývané z 90 procent Albánci. Následoval exodus kosovských Srbů.

Kosovo od vyhlášení nezávislosti 17. února zatím uznaly téměř čtyři desítky zemí, včetně Spojených států a většiny zemí Evropské unie. Proti z evropské „sedmadvacítky“ jsou Španělsko, Kypr, Řecko nebo Slovensko. Česká republika hodlá v nejbližší době Kosovo uznat, česká vláda se na příslušném návrhu ministerstva zahraničí však zatím neshodla.

Bělehrad se odmítá smířit se ztrátou provincie, považované za historickou kolébku srbského národa, a vybízí zbývajících 120 000 kosovských Srbů, aby nový stát bojkotovali.

Kosovská správa OSN dnes varovala Srbsko před pořádáním květnových voleb i mezi kosovskými Srby. Bělehrad však stále neuznává jednostranné vyhlášení nezávislosti Kosova, kde tamní srbská menšina bojkotuje nedávno vzniklý stát. „Bylo by to porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN č.1244 a nemělo by to žádnou právní platnost,“ prohlásil mluvčí mise OSN, která spravuje Kosovo od roku 1999, kdy bombardování NATO donutilo Bělehrad stáhnout srbské síly ze vzpurné provincie.

Srbsko bude 11. května rozhodovat o složení nového parlamentu i radnic a plánuje, že volby se uskuteční i v srbských enklávách na území Kosova. Mise OSN naznačila, že by neměla výhrady proti účasti kosovských Srbů v parlamentních volbách, v nichž hlasovali i dříve. Avšak účast v obecních volbách by podle kosovských předáků představovala porušení svrchovanosti nového státu.

  • Evropské státy, které uznaly samostatné Kosovo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/167/16696.jpg
  • Státy, které neuznaly samostatné Kosovo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/167/16695.jpg