Jakl: Za mír v Evropě nevděčíme unii, ale Američanům

Praha - Dlouhé období míru, které Evropa zažívá, není zásluhou Evropské unie. Za mír vděčíme především NATO a americké přítomnosti v Evropě. Díky tomuto míru můžou vznikat takové sociálně inženýrské projekty, jako je Evropská integrace. Tak reagoval Ladislav Jakl na udělení Nobelovy ceny míru Evropské unii. Udělení této ceny rozpoutalo vášně a diskuse. Jedni je považují za dobré rozhodnutí, které přišlo ve správný čas, jiní za pokrytectví.

Jakl: Jeden papaláš ocenil druhého papaláše

Podle ředitele politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Ladislava Jakla už Nobelova cena míru nemá žádnou prestiž, protože ji dostaly velmi sporné osoby. „Dostali to bývalí teroristé za to, že zrovna chvilku někoho nezabili. Svět je dnes přeci velmi těžké a často nebezpečné místo. Po světě umírají statisíce lidí ve válkách a revolucích, umírají hlady a tady prostě jeden papaláš ocení jiného papaláše. Přijde mi to legrační a úplně zaslepené,“ komentoval ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Ladislav Jakl.

Jakl připomenul, že Nobelovu cenu míru neuděluje královská akademie jako všechny ostatní odborné Nobelovy ceny ve Stockholmu. Uděluje ji pětičlenná komise v Oslu, které předsedá generální tajemník rady Evropy Thorbjörn Jagland. „Ostatně my, kteří jsme zažili nějaké ty generální tajemníky, dobře víme, že oni rádi šermovali se slovem mír a rádi si udělovali různé diplomy a čestná uznání, takže je vlastně všechno v pořádku,“ dodal.

Jakl: Za mír v Evropě vděčíme NATO a Američanům 

Jakl poznamenal, že cena přichází z Norska, které opakovaně členství v unii odmítlo. Uvedl, že Evropská unie na zachování míru v Evropě nikdy neměla vůbec žádný vliv.

Ladislav Jakl:

„Kdyby socialistický blok rozpoutal válku, rozhodně by to nebyla EU nebo předchozí integrační evropské projekty, které by zachránily mír. Je to přesně naopak - právě díky tomuto dlouhému období míru mohou vznikat takové sociálně inženýrské projekty, jako je evropská integrace. Za mír vděčíme především NATO a americké přítomnosti v Evropě. To je hlavní faktor, který chránil bezpečí a mír nás Evropanů.“

Sedláček: Je to důvod k oslavám, a ne ke smutku, že se to nerozpadá tak, jak někteří předpovídali

Podle Tomáše Sedláčka jsou zásluhy Evropské unie v šíření míru a demokracie v Evropě velké. „V Evropské unii jsme teď zažili z jakéhokoliv historického pohledu naprosto bezprecedentní období míru. Na to se často zapomíná. Jsem rád, že ta cena byla udělena právě v době, kdy se Evropa nerozpadá a netajeme v ní jako kostka cukru v kávě, jak si mnozí přáli,“ reagoval na názory euroskeptiků Sedláček.

Tomáš Sedláček:

„Já bych chtěl pogratulovat panu prezidentovi, že konečně dostal Nobelovu cenu, jakožto hlava země, která je členským státem Evropské unie.“

„Nerozumím slovu tragický. Tragické je, když umře hodně lidí. Nerozumím tomu, že může být udělení ceny míru pro někoho něčím jiným než dobrou zprávou,“ uvedl Sedláček. „Vůbec nevidím jako etický problém, že je člověk odměněn za své snahy. Myslím si, že teď bylo načase dát toto ocenění Evropské unii. Jsem za to opravdu rád a jsem na to hrdý a myslím si, že to je důvod k oslavám, a nikoliv k nějakému zvláštnímu smutku, že se to nerozpadá tak, jak někteří předpovídali.“