Salmonela z uzeného lososa zabila v Nizozemsku nejméně dva lidi

Amsterodam - Dva lidé v Nizozemsku zemřeli na salmonelu, která se rozšířila z nakaženého uzeného lososa. Oběma obětem bylo přes 80 let. Postižení salmonelou se začali objevovat počátkem října, celkem onemocnělo zhruba 550 lidí.

Infikované ryby měla podle tamního ministerstva zdravotnictví dodat na trh domácí firma Foppen. Nizozemské úřady se obávají, že nakažené maso je v prodeji už od července a že nemocných bude ještě přibývat. Nakažení mohou trpět horečkami, průjmy a zvracením. 

Úřady nařídily firmě Foppen stáhnout všechny její produkty z obchodů v Nizozemsku. Foppen přitom dodává ryby a plody moře také do obchodů jinde po světě. Ke stažení výrobků přistoupila i společnost, která dodává produkty Foppenu na americký trh. V USA salmonelou z vadného lososa onemocnělo asi 100 lidí. Firma Foppen, která zpracovává ryby v provozech v Nizozemsku a v Řecku, uvedla, že příčinu vzniku nákazy vyšetřuje.

V Česku by se výrobek neměl objevit

Česká Státní veterinární správa uvedla, že závadný výrobek směřoval do Belgie, Německa, Francie, Lucemburska a Švýcarska, ale nikoli do naší republiky. „Přesto byly všechny krajské veterinární správy informovány o problému s tím, že mají situaci prověřit, v případě zjištění podezřelé zásilky ji pozastavit a uvolnit ji až po příznivém výsledku vyšetření na přítomnost salmonel,“ informovala na počátku října správa.