Raketoplán Endeavour přistál v muzeu

Los Angeles - Americký raketoplán Endeavour dorazil do muzea v Los Angeles. Tamní úřady musely kvůli jízdě ulicemi pokácet několik stovek stromů a taky dočasně odstranit řadu semaforů. Endeavour byl nejmladším z amerických raketoplánů. I ostatní skončily v muzeích.

Endeavour je vysoký jako pětipatrová budova, dlouhý 37 metrů a s rozpětím křídel 24 metrů. Vysloužilý raketoplán je podle místních rozhodně největší věcí, která kdy putovala ulicemi Los Angeles. 

Kvůli poslední jízdě slavného raketoplánu padlo 400 stromů, dočasně zmizely stovky sloupů elektrického vedení, semafory i parkovací automaty. Teď už Endeavour bude jenom muzejním exponátem v kalifornském vědeckém středisku.

„Možná naláká děti, aby pozorovaly hvězdy a snažily se v životě dosáhnout něčeho výjimečného. Je skvělé, že Endeavour je tady v Los Angeles. Má nalétáno 25 milionů mil a stejně vypadá jako nový,“ řekl jeden z přihlížejících Joe Grutzik. 

Nejmladší z amerických raketoplánů byl uveden do provozu v roce 1992 jako náhrada za Challenger zničený při katastrofě v roce 1986. Do vesmíru letěl pětadvacetkrát, strávil v něm 299 dní, při nichž Zemi obletěl 4 671krát a urazil vzdálenost téměř 200 milionů kilometrů.

Do historie kosmonautiky se Endeavour zapsal přinejmenším dvakrát: v roce 1993 jeho posádka odstranila poruchu na Hubblově vesmírném teleskopu, o pět let později to byl právě Endeavour, který začal na oběžné dráze budovat Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Svou poslední misi absolvoval loni, kdy astronaut Andrew Feustel vzal na palubě do vesmíru i postavu českého Krtečka.

Raketoplán Endeavour dorazil do muzea (zdroj: ČT24)