Ukrajinská opozice to chce Janukovyčovi natřít společnými silami

Kyjev - Ukrajinská opozice spojuje své síly v boji s prezidentem Viktorem Janukovyčem. Opoziční strana Udar boxerského šampiona Vitalije Klička stáhla 26 svých kandidátů ve prospěch strany Vlast (Baťkivščyna) vězněné expremiérky Julije Tymošenkové. Krok k rozšíření spolupráce opozičních sil oznámil Udar na svých webových stránkách, strana Vlast později odpověděla stejně. Popularita Kličkova seskupení podle předvolebních průzkumů prudce roste, strana se už dostala na druhé místo v preferencích hned za vedoucí Stranu regionů prezidenta Janukovyče. Parlamentní volby budou na Ukrajině 28. října.

„Jediným kritériem pro výběr kandidátů musí být možnost vítězství nad kandidátem Strany regionů, nikoli osobní ambice,“ oznámila strana Udar v prohlášení. Šance jednotlivých kandidátů na volební vítězství odvozoval Udar od průzkumů veřejného mínění. Vedení strany předpokládalo, že Vlast bude postupovat stejně a stáhne své kandidáty v obvodech, kde má Udar silnější podporu. To vedení strany Vlast dnes na svém sjezdu v Kyjevě skutečně udělalo a Kličkův krok přivítalo. Odvoláno bylo 26 kandidátů pro parlamentní volby, mezi nimi i čtyři poslanci, kteří chtěli svůj mandát obhajovat. Podle šéfa volebního štábu strany Vlast Oleksandra Turčynova propojení kandidátek posílí pozice demokratických sil v boji proti Janukovyčově režimu.

V posledních voličských průzkumech byla na čele Strana regionů s 20 procenty hlasů, Kličkův Udar byl druhý se 17 procenty a strana Vlast třetí s 11 procenty hlasů. Čtvrtí komunisté měli kolem osmi procent, těsně pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do parlamentu je na pátém místě národně orientovaná strana Svoboda s voličskou základnou na západě země.

Podle listu Ukrajinska pravda navrhla strana Julije Tymošenkové povolební spolupráci straně Svoboda, pokud se její poslanci dostanou do parlamentu. Šéf Svobody na nedělním kongresu své strany prohlásil, že součástí společného programu by měl být pokus o ústavní odvolání prezidenta Janukovyče, osvobození politických vězňů v čele s Tymošenkovou a exministrem vnitra Jurijem Lucenkem a co nejrychlejší ratifikace asociační smlouvy s Evropskou unií.

Vitalij Klyčko na setkání s voliči
Zdroj: ČT24

Soud odročil stání s Tymošenkovou v kauze JESU na listopad

Bez většího zájmu veřejnosti se dnes v ukrajinském Charkově konalo další stání v procesu údajných defraudací a daňových úniků Tymošenkové z poloviny 90. let. K projednání kauzy, zablokované už čtyři měsíce kvůli nemoci obžalované, se soudci sešli už poosmé, opět bez účasti Tymošenkové. Líčení bylo podle očekávání znovu odloženo - další stání se uskuteční 13. listopadu, tedy zhruba dva týdny po ukrajinských parlamentních volbách.

Tymošenková se jako majitelka společnosti Jednotné energetické systémy Ukrajiny (JESU) měla v letech 1995–97 dopustit defraudace státních prostředků, když ve spolčení s tehdejším premiérem Pavlem Lazarenkem převedla dluh JESU na stát. Milionové výnosy JESU zároveň umístila na zahraniční konta, aby se vyhnula daňové povinnosti. Tymošenková veškerá obvinění odmítá a stíhání označuje za politickou mstu prezidenta Janukovyče.

Expremiér Lazarenko odjel do Spojených států, kde byl za finanční machinace odsouzen do vězení. Propuštěn má být podle ukrajinských médií letos 1. listopadu. Na ukrajinské žádosti o jeho vydání americká strana údajně nereaguje. Tymošenková si v Charkově odpykává trest sedmi let vězení v takzvané plynové kauze, která má kořeny v jednání mezi Kyjevem a Moskvou z roku 2009 o dovozní ceně ruského zemního plynu. To údajně expremiérka nezvládla a způsobila státní pokladně milionové škody.