Obama versus Romney opět na ČT24

Hempstead (New York) – Prezident Barack Obama a jeho republikánský rival Mitt Romney se v noci na středu utkají v druhé předvolební debatě. Místo moderátora se na otázky budou ptát přímo diváci v publiku. Obama má tak šanci napravit dojem z prvního nevydařeného duelu. Debatu prezidentských kandidátů bude stanice ČT24 a internetový portál www.ct24.cz vysílat živě v původním znění od tří hodin ráno, zkrácenou tlumočenou verzi pak ve středu od 10:30.

Dějištěm druhé debaty po předchozím Denveru bude Hofstrova univerzita v městečku Hempstead na Long Islandu ve státě New York. Změní se i formát debaty. Kromě otázek položených moderátorkou Candy Crowleyovou budou oba kandidáti odpovídat také na dotazy nerozhodnutých voličů.

Na rozdíl od Denveru zaměřeného jen na domácí témata bude polovina debaty v Hempsteadu patřit zahraniční politice. Obama bude zejména muset obhajovat postup Spojených států v Libyi, kde 11. září při pravděpodobném teroristickém útoku zemřel velvyslanec Chris Stevens a další tři Američané. V domácích tématech nepochybně opět přijde na přetřes ekonomika i otázka zadlužení země, daní a zdravotní péče.

Po debatě na Hofstrově univerzitě se oba kandidáti střetnou už jen jednou. Před televizní kamery předstoupí 22. října v Boca Raton na Floridě. Tato poslední debata by se měla týkat pouze zahraniční politiky. Prezidentské volby se konají 6. listopadu.

Pravidla jsou domluvena do posledního detailu

Obama a Romney musí mít během debat stejně velké šatny, stejně daleko na pódium a nesmí si navzájem klást otázky. Podrobná pravidla dohodnutá táborem demokratů a republikánů zveřejnil na svých stránkách časopis Time. Dosud utajovaný dokument na 21 stranách ukazuje, že obě strany nechtějí během debat nic ponechat náhodě a možným překvapením.

Romney se s Obamou podle dohody nesmějí navzájem vyzývat k nějakým závazkům. Nesmějí se ani obracet na konkrétní lidi v publiku s výjimkou rodinných příslušníků. Diváky v hledišti také nesmějí vyzývat k podpoře. Kandidáti mají rovněž zapovězeny úvodní proslovy a používání názorných pomůcek.

Smlouva přesně vymezuje i roli moderátora debaty. Novinářka Candy Crowleyová tak například během druhé debaty, která se odehraje v noci na středu na Hofstrově univerzitě na Long Islandu, nesmí po dotazech z publika pokládat doplňující dotazy. Nesmí ani na základě těchto otázek do debaty vnést nové téma.

Crowleyvová nicméně uvedla, že hodlá v diskusi hrát aktivní roli. Vysloužila si tím kritiku jak z Obamova, tak z Romneyho tábora. Aktivně ale již minulý týden vystupovala Martha Raddatzová, která moderovala debaty viceprezidentských kandidátů Joea Bidena a Paula Ryana. Americká média její výkon hodnotila velmi pozitivně. Naopak novinář Jim Lehrer za příliš pasivní vedení první televizní diskuse v Denveru mezi Obamou a Romneym slyšel kritiku.

Rozhovor s Danielem Anýžem (zdroj: ČT24)