Írán i Bílý dům popírají, že by země ve dvou jednaly o jaderném programu

Washington - Spojené státy a Írán se vůbec poprvé dohodly na bilaterálním jednání o íránském jaderném programu. S odkazem na zdroje Bílého domu to napsal server listu The New York Times. Bílý dům ale zprávu vzápětí popřel. Podle Washingtonu žádná dohoda s Íránem neexistuje. Zároveň ale budoucí jednání nevyloučil. Informaci listu nakonec popřel i Írán.

„Od začátku říkáme, že jsme připraveni se setkat i bilaterálně… S pěti stálými členy Rady bezpečnosti OSN a Německem dál pracujeme na diplomatickém řešení,“ uvedl mluvčí Rady národní bezpečnost Tommy Vietor. Podle deníku by mohla diplomatická vyjednávání na poslední chvíli odvrátit vojenský útok na Írán.

„Při posledních rozhovorech bylo rozhodnuto, že se uskuteční další schůzka skupiny koncem listopadu, zatím ale nebylo stanoveno přesné datum ani místo jednání,“ řekl šéf íránské diplomacie.

Zpráva o dohodě mezi USA a Íránem se objevila v klíčové době, kdy v USA před listopadovými volbami vrcholí klání prezidentských kandidátů. Právě v poslední debatě před volbami jsou na programu otázky národní bezpečnosti a zahraniční politiky. Íránští činitelé si podle zdrojů vymínili, aby jednání počkala, až bude v USA po volbách. Svým americkým protějškům prý řekli, že chtějí vědět, s kterým americkým prezidentem budou jednat.

Dohoda je podle činitelů Obamovy administrativy výsledkem intenzivních a tajných jednání mezi představiteli obou zemí. Počátky jednání mají sahat téměř do doby, kdy se nynější prezident Barack Obama ujal úřadu.

Írán se kvůli svému jadernému programu dostal do mezinárodní izolace. Teherán tvrdí, že jadernou energetiku rozvíjí pouze pro mírové účely, tomu ale nevěří západní země. Podle nich se Írán chystá vyrobit jadernou bombu, kterou by mohl využít proti svým nepřátelům.

Spojené státy odmítly zahájení rozhovorů s Íránem (zdroj: ČT24)