Saskou školu obsadili rozzlobení rodiče, děti učí sami

Seifhennersdorf - Rodiče školáků v malé saské obci u českých hranic obsadili základní školu na protest proti plánům na její zavření. Region se totiž už dlouho potýká s odlivem obyvatel. Rodiče nyní výuku svých dětí organizují sami, i když tak riskují střet se zákonem.

Čtyřtisícový Seifhennersdorf leží na dohled od českých hranic, v kraji, který trpí úbytkem obyvatel. Do páté třídy zdejší základní školy se v září přihlásilo 38 žáků. Podle zákona jich má ale být minimálně čtyřicet. Ročník proto měly převzít školy v okolí. „Naše děti by musely vstávat v 5. Takhle s nimi přece nemůžeme zacházet,“ podotkla Andres Herbig, jedna z obyvatelek obce.

Místní starostka odmítla rebely ze školy násilím vyvést a hrozí jí za to disciplinární trest. Bojuje o to, aby druhý stupeň základní školy mohl fungovat ještě aspoň tři roky. Úřady v Sasku ale dosud o odkladu nechtěly ani slyšet a prvním z rodičů, kteří organizují ilegální vyučování, už došly obsílky s peněžitými pokutami.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Okupační stávka patří v Německu k tradičním formám protestu. Obvykle k ní sahají squateři. Rodiče ze Seifhennersdofu nejsou první neobvyklí vzbouřenci. V červnu obsadila skupina důchodců v Berlíně svou klubovnu, které hrozila likvidace. Po 112 dnech vzdoru se jim minulý týden podařilo přinutit úřady, aby klub zachovaly.