Indie může vyvlastňovat pozemky bez souhlasu majitelů

Nové Dillí - Indická vláda schválila kontroverzní zákon o vyvlastňování pozemků, snaží se tak přilákat velké investory. Pokud uzná, že může pozemek sloužit pro veřejné blaho, od vlastníků ji vykoupí i bez jejich souhlasu. To se ale nelíbí hlavně malým zemědělcům, bojí se, že nebudou mít žádná práva.

Kvůli nevyjasněnému vlastnictví pozemků přišla Indie v poslední době hned o několik klíčových projektů, například o investice do infrastruktury nebo novou továrnu automobilky Tata Motors. Vláda proto schválila zákon, díky kterému už spory o pozemky řešit nemusí. „Jsme proti zabírání úrodné půdy. Ale udělali jsme výjimky pro projekty, které mají národní důležitost,“ sdělil indický ministr zemědělství Sharad Pawar.

S prodejem pozemků nejdřív musí souhlasit alespoň dvě třetiny vlastníků, kterých se projekt týká. Za půdu pak prý mohou získat několikanásobek tržní ceny. „Navrhli jsme vyšší odškodnění, než jsme dávali dosud. Konečnou pravomoc rozhodnout o kompenzačním balíčku má stát,“ dodává Pawar.

Sharad Pawar
Zdroj: ČT24

118 let starý zákon britského impéria

Novela nahrazuje zákon, který před 118 lety ve své někdejší kolonii zavedli Britové. Vyvlastňování pozemků bylo jeho prostřednictvím zdlouhavé a často se zastavilo. Nyní vláda zavedla více oficiálních důvodů, proč půdu zabrat, je také těžší se odvolat. Protestují proto zemědělci a zákon kritizuje i opozice. „Naše strana chce chránit zájmy farmářů. Stojíme o rozvoj země, ale nechceme podporovat takovýto druh kapitalismu. Takže než se k zákonu vyjádříme, pořádně ho prostudujeme,“ řekl Prakash Javadekar, mluvčí opoziční strany Bharatiya Janata Party.

Právě špatná infrastruktura ekonomiku Indie brzdí, vláda v příštích pěti letech počítá s několikanásobným navýšením investic, v přepočtu na víc než 19 bilionů korun.

Reportáž Ivy Brejlové (zdroj: ČT24)