Skandál moderátora BBC: Obětí Savilea přibývá

Londýn - Skandál kolem bývalé superhvězdy BBC Jimmyho Savilea roste do obludných rozměrů. Policejní vyšetřovatelé už identifikovali více než 300 možných obětí a číslo nejspíš ještě naroste. Nedávno zesnulý Jimmy Savile zřejmě roky jako slavný moderátor zneužíval děti, až na dva případy to byly mladé dívky. Kvůli aféře zažívá BBC nejhorší krizi za poslední desetiletí. Ukázalo se totiž, že tehdejší vedení zřejmě Savileovy praktiky krylo.

Vyšetřovatelé zatím vyslechli 130 lidí a na seznamu mají tři stovky jmen osob, které pravděpodobně zneužil. Jsou mezi nimi také dva chlapci. A i pachatelů bude zřejmě víc. „Přijdeme si pro ně,“ vzkázal jim policejní vyšetřovatel. Police pátrala po důkazech v Savileově chatě ve Skotsku. Chtěli zjistit, zda Savile zneužíval oběti i doma, takové podezření se totiž objevilo asi u dvacítky případů. 

BBC zažívá kvůli aféře jeden z nejhorších skandálů ve své historii. Šéf rady BBC lord Patten řekl, že médium utrpělo po vlně tsunami špinavostí, kterých se dopustil Savile, obrovské šrámy. Ujistil, že vedení BBC udělá vše pro to, aby se případ vyšetřil. 

BBC podle všeho o zneužívání děti moderátorem vědělo, nijak proti němu ale nezasáhlo. Současné vedení má navíc máslo na hlavě za to, že loni BBC stáhlo z vysílání pořadu Newsnight reportáž o praktikách Savilea. 

Někdejšího miláčka diváků Jimmyho Savilea usvědčil říjnový dokument televize ITV. Podle něj Savile po desetiletí zneužíval dívky mezi 12-16 lety. Vybíral si je v dětském publiku svých show nebo v nemocnicích a sirotčincích, kde byl pod rouškou dobročinnosti častým hostem.

Savile může posmrtně přijít o šlechtický titul, který získal od královny za charitativní aktivity. Jeho dvě nadace už zastavily činnost. Rodina odstranila i honosný náhrobek ve Scarborough.