Superbouře zcela ochromí život v New Yorku

New York - Newyorský starosta Michael Bloomberg nařídil evakuaci 375 000 lidí z oblastí města ohrožených blížícím se hurikánem Sandy. Večer se ve městě zastaví veškerá městská hromadná doprava, výrazná omezení už pociťuje i letecké spojení s východem USA. Místní školy budou od pondělí uzavřeny. Panují obavy, že bouře bude patřit k nejničivějším za posledních několik desítek let. Kvůli blížící se bouři museli své kampaně pozměnit oba prezidentští kandidáti.

„Je to velká a nebezpečná bouře,“ zdůvodnil Bloomberg své rozhodnutí na svolané tiskové konferenci. Povinná evakuace se týká všech zátopových oblastí, takzvané zóny A, což je většina pobřeží, a to od čtvrti City Island po Coney Island a Battery Park City.

Bouře, která přinese do USA první dešťové kapky již dnes večer, má výrazně ovlivňovat počasí na severovýchodním pobřeží od pondělí a od úterý by na pevninu měla udeřit plnou silou. Oblast zalijí vydatné deště, očekává se i husté sněžení a bičovat ji bude i silná vichřice. Hurikán by mohl dramaticky vstoupit do života téměř 60 milionů lidí. Barack Obama vyzval spoluobčany, aby brali možné nebezpečí velmi vážně.

Hurikán Sandy se blíží k pobřeží USA
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Pryč z Virginie, rozhodli se kandidáti

Počasí zasáhlo i do prezidentské volební kampaně. Oba kandidáti se rozhodli zrušit naplánované akce ve východním státě Virginie. Deset dní před oficiálním volebním dnem 6. listopadu je souboj mezi stávajícím americkým prezidentem a jeho republikánským soupeřem Romneym podle průzkumů téměř vyrovnaný. Hurikán nyní přitom ohrožuje nejen hektickou závěrečnou fázi kampaně. Panují obavy, že případné výpadky proudu způsobené hurikánem naruší předčasné hlasování, které umožňuje většina států USA.

Mitt Romney a Barack Obama
Zdroj: Pablo Martinez Monsivais/ČTK/AP

Romney se měl dnes zúčastnit několika předvolebních akcí, ale hurikán změnil jeho plány. Rozhodl se zamířit na sever, do státu Ohio. Tam má na rozdíl od Virginie těsný náskok Obama. Ten se zase kvůli bouři vydá na Floridu už dnes večer, a nikoli až v pondělí, jak měl v plánu. Jeho předvolební tým dále oznámil zrušení předvolební akce s exprezidentem Billem Clintonem, plánované na pondělí ve Virginii.

V USA půjde o souběh tropické a zimní bouře, který je odborníky označován za kritický až katastrofický. Očekávají se lokální záplavy s 30 centimetry srážek anebo sněhová kalamita s 60 centimetry sněhu. V médiích se už proto hovoří o „superbouři“ nebo „megabouři“ a originálnějším názvem se stal „Frankenstorm“.

Obama rovněž zrušil na úterý chystanou předvolební zastávku v Colorado Springs ve státě Colorado. „Bouři pozorně sledujeme a podnikneme všechna nezbytná preventivní opatření na zajištění bezpečnosti našich dobrovolníků a štábu,“ uvedla mluvčí Obamovy kampaně Jen Psakiová.

Očekává se, že Sandy udeří na východním pobřeží USA v pondělí v noci nebo v úterý, a to podle aktuálních prognóz mezi státem Maryland a Novou Anglií, severovýchodním koutem Spojených států. Zvlášť ohrožena jsou nízko položená města včetně New Yorku a Alexandrie ve státě Virginie.

Vstup Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Několik východoamerických států vyhlásilo stav ohrožení

Stav ohrožení byl už vyhlášen ve státech Maryland, New York, Pensylvánie, Virginie, Washington a v pobřežních okresech Severní Karolíny. Delawar nařídil evakuaci pobřežních obcí. V New Jersey se stovky rodin začaly stěhovat do vnitrozemí, známá pobřežní kasina se uzavřela. Osiří hlavní hráčské centrum na východním pobřeží Atlantic City, odkud bude během dneška evakuováno na třicet tisíc lidí. Obyvatelé šesti států byli oficiálně upozorněni, že lze očekávat několikadenní výpadky proudu.

Zatímco guvernéři v některých státech v nejohroženějších oblastech vyhlásili dobrovolné evakuace, newyorské úřady zvažují, že už dnes uzavřou metro. V krajním případě má být zasažena až třetina území USA. Guvernéři východních amerických států vyzvali obyvatelstvo, aby se zásobovalo potravinami, zdroji energie a vodou.     

Většina lidí v Karibiku přišla o život při sesuvech půdy a záplavách, které přinesl silný déšť. Na Kubě, Jamajce a v Haiti dohromady zemřelo nejméně 57 lidí, dalších 12 bylo v sobotu pohřešovaných.