Další televizní hvězda zapletena do zneužívání dětí

Londýn – Vyšetřování skandálu kolem někdejší britské hvězdy televize BBC Jimmyho Savilea dovedlo policisty k dalšímu viníkovi. Dnes zatkli britského komika Freddieho Starra. Kvůli aféře zažívá televize BBC nejhorší krizi za desetiletí. Britská banka zablokovala Savileův majetek.

Policie uvedla, že kvůli podezřením ze sexuálních deliktů zadržela muže, kterému je přes 60 let. Televize Sky News a ITV ho identifikovaly jako devětašedesátiletého Starra. Už dříve se přitom spekulovalo, že komik v šatně BBC osahával čtrnáctiletou dívku. Starr to ovšem popírá. 

Jimmy Savile má podle vyšetřovatelů na svědomí zneužití více než 300 mladých dívek a dokonce dvou chlapců. Savile zemřel loni ve věku 84 let a donedávna byl jednou z nejpopulárnějších britských televizních osobností. Jenže pak se ukázalo, že ochotný donátor několika charitativních organizací desítky let zneužíval děti. 

Freddie Starr
Zdroj: ISIFA/David Thompson / Rex Features

NatWest Bank, jež je vykonavatelem Savileovy závěti, zablokovala majetek, který je předmětem dědictví. Jedná se o majetek v hodnotě 4,3 milionu liber. Savile ve své poslední vůli rozdělil svou pozůstalost mezi 26 dědiců. Podstatnou část věnoval své charitativní nadaci, jejíž jmění nyní banka spravuje. Teď může část majetku padnout na odškodnění pro Savileovy oběti, pokud se jeho provinění prokážou. 

Skandál zasahuje také trojici britských nemocnic, kde údajně našel Savile řadu obětí. Policie také v neděli v souvislosti se skandálem vyslýchala bývalou rockovou hvězdu Garyho Glittera. Po deseti hodinách byl propuštěn na blíže neupřesněnou kauci.