17 let za plány poslat na Pentagon letadélko s bombou

Boston - Za plánování teroristických útoků poslal americký soud na 17 let do vězení Rezwana Ferdause. Rádiem řízenými modely letadel i s výbušninami chtěl zaútočit na Pentagon a budovu Kapitolu. Sedmadvacetiletého Američana bangladéšského původu zatkla policie před pár týdny. Agenti bezpečnostních složek se při akci vydávali za členy al-Káidy. S tou chtěl útočník spolupracovat. Svatou válku proti Spojeným státům mladík plánoval už od roku 2010.

„Případ a rozsudek snad jasně vyjadřují, že naší prioritou je aktivně vyšetřovat a hnát před justici každého, kdo se pokusí spáchat teroristické činy zde či v zahraničí,“ uvedl zástupce prokurátora Jack Pirozzolo po oznámení verdiktu. Výměnou za Ferdausovo přiznání viny přitom vláda omezila obžalobu, za kterou mu jinak hrozilo až 100 let vězení. Soud teď potvrdil trest, na kterém se dohodla obhajoba s žalobci.

Ferdaus připravoval útoky na Kapitol a Pentagon pomocí dálkově ovládaných a výbušninou naplněných modelů letadel. Za cíl si vybral právě symbol americké armády a jednu z nejlépe střežených budov na světě, protože Pentagon podle něj představuje „hlavu a srdce hada, kterému je třeba zasadit ránu“. 

Vystudovaný fyzik nakoupil výzbroj - granáty, 6 kulometů, přes 10 kilo plastické trhaviny. Netušil ale, že jeho dodavateli jsou tajní federální agenti FBI. Během několika schůzek jim svůj plán prozradil. Agentům v přestrojení se navíc svěřil, že shání kontakty na al-Káidu, které chce nabídnout svoje služby.

Zadržený terorista Rezwan Ferdaus
Zdroj: ČT24