Obama jako první prezident USA navštíví Barmu a Kambodžu

Washington - Čerstvě znovuzvolený americký prezident Barack Obama míří na historickou cestu po jihovýchodní Asii. Za tři dny navštíví tři země - Barmu, Kambodžu a Thajsko. Obama se stane vůbec prvním prezidentem USA, který v úřadu Barmu navštíví. Pozornost ale budí i další zástávka jeho cesty - Kambodža. Právě tu totiž Spojené státy bombardovaly během vietnamské války.

Cestu plánuje Obama ještě na tento měsíc - ve dnech 17. až 20. listopadu. Hlavním bodem návštěvy Barmy bude setkání s vůdkyní zdejší opozice a držitelkou Nobelovy ceny míru Do Aun Schan Su Ťij i prezidentem Theinem Seinem. Podle prohlášení Bílého domu má prezident v úmyslu mluvit s občanskou společností, aby povzbudil probíhající barmský přechod k demokracii.

Vyvrcholí tak obrat ve vztazích Washingtonu s touto asijskou zemí, která po pěti dekádách vojenské vlády v roce 2010 zahájila demokratizační proces. Propouštění politických vězňů a další demokratické reformy již Barmě přinesly pozastavení sankcí ze strany Spojených států.

V Kambodži, kterou USA bombardovaly během vietnamské války v 70. letech minulého století, se Obama zúčastní summitu Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN). Mimoto zavítá také do Thajska.

Obama míří do jihovýchodní Asie (zdroj: ČT24)