Drahé bydlení už trápí i Němce, na řadě míst se protestovalo

Berlín - V německých městech demonstrovali obyvatelé proti prudce rostoucím cenám bydlení. Třeba v některých čtvrtích Berlína vzrostly průměrné nájmy jen za minulý rok o 40 procent. Jedním z důvodů jsou i výkyvy evropského hospodářství, které ženou investory do zatím stabilního Německa.

V sobotu probíhaly demonstrace proti vysokým cenám bydlení ve Freiburgu, Hamburku nebo v berlínském Kreuzbergu. Tato čtvrť se za studené války ocitla přímo u Berlínské zdi, proto se tam bydlelo velmi levně. Po znovusjednocení Německa se ale čtvrť ocitla v centru pulzující metropole a ceny proto rostou. Symbolem hnutí proti rostoucím cenám bydlení se stal příběh 70leté Nurie Džengisové, která v Kreuzbergu prožila 40 let. Pak ale dům, ve kterém bydlela, koupil nový majitel a nájemné se zvýšilo z 396 eur na 625. Nurie se proto musela stěhovat, i se svým invalidním vozíkem. 

Obyvatelé Kreuzbergu jsou sice odhodlaní zabránit tomu, aby se z jejich čtvrti stala zóna pro bohaté - postavili si vlastní informační centrum a okolní zdi pokryly bojovné graffiti. Doba, kdy Berlín patřil k nejlacinějším metropolím Evropy, přesto pomalu končí. Německému hospodářství se totiž daří a čím dál tím víc Němců si může dovolit vlastní bydlení. 

Navíc se z Německa stal bezpečný přístav pro investory z celé Evropy. „V Berlíně koupí 35 % bytů cizinci, zejména z Řecka nebo Itálie. Tedy ze zemí, kde vládne krize,“ uvedl Konstantin Kholodilin z Německého institutu pro hospodářský výzkum. 

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

I proto loni ceny v některých částech Berlína vyskočily až o 40 %. Zatímco starousedlíci protestují, realitní makléři si mnou ruce. Mezi bohatými klienty totiž patří Berlín k módním adresám. Poptávka převyšuje nabídku i v případě rezidencí za 40–100 milionů korun. „Často jsou to lidé, kteří už vlastní nemovitosti všude po světě a jednoduše chtějí mít bydlení i v Berlíně,“ vysvětluje realitní makléř Magnus Strümpfel.