Bombu na letišti v Moskvě asi odpálila černá vdova

Moskva - Bombu na ruské mezinárodní letiště Domodědovo nejspíš přinesli dva lidé, jedním z nich byla žena. Uvádějí to ruská média. Prezident Medvěděv obvinil vedení letiště z nedodržení bezpečnostních opatření. Ruské tajné služby měly zřejmě informace o chystaném teroristickém útoku v Moskvě už několik týdnů předtím. V příletové hale zemřelo včera nejméně 35 lidí, víc než 150 je zraněných. K odpovědnosti za útok se dosud nikdo nepřihlásil. Ruské bezpečnostní síly tvrdí, že akce ukazuje na kavkazské separatisty.

Bombu na letišti Domodědovo zřejmě odpálila žena zahalená v černém. Tvrdí to někteří svědci. Atentátnice pronesla sedmikilogramovou nálož v příručním zavazadle. „Jeden ze svědků, který se nacházel nedaleko od centra výbuchu, řekl, že viděl, jak explodovalo zavazadlo ženy, která byla oblečena v černém,“ řekl zdroj ruské zpravodajské agentuře. „Svědek tvrdí, že výbušnina nebyla na dívce. Ze svědectví lze vyvodit, že zařízení se nacházelo v tašce či kufru, který v okamžiku výbuchu stál vedle ní,“ dodal.

Ženu na letiště doprovázel muž. Ten stál při výbuchu vedle ní. Exploze mu odtrhla hlavu, kterou vyšetřovatelé už identifikovali. Scénář útoku tak ukazuje na to, že jde zřejmě o akci kavkazských extremistů. „Teroristický akt byl uskutečněn podle klasického scénáře, který používají teroristé ze severního Kavkazu. Obdobně byl proveden útok v moskevském metru,“ řekl RIA Novosti zdroj z bezpečnostních struktur.

Medvěděv: Byla porušena bezpečnostní pravidla

Mlčení dnes prolomil ruský premiér Vladimír Putin na schůzce ministrů. „Byl to odporný zločin, co do své nesmyslnosti a do brutality. Nepochybuji, že bude vyšetřen. Odplatě se viníci nevyhnou,“ řekl o útoku Putin.

Ozývá se kritika, že bezpečnostní opatření na letišti selhala. Do příletové haly, kde na cestující čekají jejich blízcí, byl vstup úplně volný. Masakru na mezinárodním letišti Domodědovo se přitom možná dalo zabránit. Státní tajná služba FSB údajně prověřovala informaci, že atentátníci udeří na některém z letišť v Moskvě, už noc předtím. Před možným útokem dokonce prý varovala služba i vedení letiště Domodědovo, a to už minulý nebo předminulý týden.

Podle všeho navíc včera na letišti u vchodu nefungovaly bezpečnostní rámy nebo je ostraha dovolila obcházet. Letiště však stále ujišťuje, že vše bylo v pořádku. „Domníváme se, že odpovědnost za výbuch neneseme, protože všechny požadavky na zajištění bezpečnosti naše služby dodržely,“ prohlásila dnes mluvčí Jelena Galanovová.

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv:

„Není lehké pronést tak velké množství výbušniny do prostor letiště. Každý, včetně managementu, za to ponese zodpovědnost.“

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv dnes proto ostře kritizoval vedení letiště, které podle něj nese velkou odpovědnost za to, co se stalo. „Jasně se ukázalo, že byla porušena pravidla bezpečnosti,“ řekl prezident.

Úřadům se už podařilo identifikovat asi polovinu obětí. Kromě Rusů zemřeli i dva Britové a občané Německa, Tádžikistánu, Uzbekistánu a Kyrgyzstánu. Těla ostatních výbušnina roztrhala a zjištění jejich totožnosti ještě potrvá. V nemocnici dál zůstávají i desítky zraněných. V Moskvě a přilehlé oblasti budou zítra lidé držet smutek.

Obava z etnických nepokojů

Podle ruských zpravodajských portálů vyvolal atentát v celém Rusku velkou nervozitu. Policisté se hlavně obávají, že teroristický akt může v ruské veřejnosti vyvolat nenávistné nálady proti početným skupinám kavkazských a středoasijských přistěhovalců.

Policie se obává vzniku etnických nepokojů. Neonacisté a radikálně naladění fotbaloví fanoušci se v diskusích dovolávali masových protestů. Dnes vpodvečer policie obsadila několik stanic metra v moskevském centru, kde se měli protestující sejít. Zadržen byl šéf organizace Slovanský svaz Dmitrij Děmuškin, který byl označen za organizátora připravovaných nepokojů.