Tisíce Francouzů proti sňatkům gayů: Dítě má mít otce a matku

Paříž – Násilnosti provázely dnešní protest tisícovek Pařížanů proti návrhu zákona, který má umožnit homosexuálním párům sňatky a adopce dětí. V sobotu se podobné demonstrace uskutečnily v několika francouzských městech bez incidentů a za celkové účasti kolem 100 tisíc obyvatel. „Jeden otec a jedna matka pro všechny děti“, stálo na hlavním transparentu průvodu mířícího k budově parlamentu. Lidé všech věkových kategorií i celé rodiny také mávali státními vlajkami a křesťanskými kříži.

Nedělní demonstraci v centru Paříže svolal ústav Civitas, blízký ortodoxním katolíkům. „Homosexuální sňatek je precedens, který umožní, aby jiní lidé třeba požadovali polygamní sňatek či incestní sňatek. Naším cílem je vést skutečnou bitvu za zachování tradiční rodiny,“ vysvětlil novinářům představitel Civitas Alain Escada. Podle něj je homosexualita „špatným sklonem, který vyžaduje (sexuální) abstinenci“.

Účastníci demonstrace zbili aktivistky ukrajinského hnutí Femen a novináře. Desítka aktivistek hnutí se rozhodla k veselému nenásilnému protestu. Ženy přišly oblečené za jeptišky a s humornými slogany. Demonstranti se na ně vrhli. Dívky utržily rány po celém těle, stejně jako novináři, kteří je natáčeli. Mezi zbitými byl i fotograf AFP.

Francouzská ministryně sociálních věcí Marisol Touraineová řekla, že respektuje některé obavy demonstrantů, ale zdůraznila, že vláda neustoupí od záměru umožnit od příštího roku gayům a lesbičkám uzavírat sňatky a adoptovat děti. Příslušný návrh zákona vláda zveřejnila 7. listopadu a jeho schválení v parlamentu, kde má potřebnou většinu, by mělo být formalitou.