Krocan, rodina a nákupy. Amerika slaví Den díkůvzdání

Washington - Poděkování za hojnou úrodu ve formě oslav a jídla, tak vypadá současný den díkůvzdání, tak zvaný Thanksgiving Day. Je to den, kdy tradičně projevujeme vděčnost za dary, kterých se nám během roku dostalo. „Vlastně ani moc neděkujeme, ani o tom moc nepřemýšlíme, ale při bohatém obědě si alespoň jednou uvědomíme, že máme za co děkovat,“ říkají místní.

Tenhle tradiční severoamerický svátek patří do období dožínek. Kdysi byl orientován k bohu, časem se ale tato náboženská tradice změnila v setkávání s rodinou a v hodování. Den díkůvzdání připadá v USA na čtvrtý čtvrtek v listopadu. V Kanadě ho slaví druhé pondělí v říjnu.

Den díkůvzdání je federálním svátkem, slaví jej tedy všechny státy USA. Při tomto svátku se sejde celá rodina a na stole nesmí chybět krocan s nádivkou a brusinkovou omáčkou a také sladké brambory a dýňový koláč se šlehačkou. Před večeří se všichni pomodlí a poděkují za vše dobré ve svém životě. Krocan se potom objevuje na jídelníčku po celý zbytek víkendu. Nemůže chybět ani tradiční americký fotbal, nakupování, průvody, v televizi běží speciální programy.

Každý rok ušetří prezident jednoho nebo dva krocany. Jde o symbolické gesto, protože v USA se během Dne díkůvzdání spotřebuje až kolem 50 milionů krocanů.

Den díkůvzdání není vynálezem severoamerických přistěhovalců. Festivaly děkující za požehnanou úrodu různým bohům byly slaveny již ve starém Řecku, v Číně nebo v Egyptě. Na americkém kontinentě bylo díkůvzdání za úrodu po staletí pravidelným rituálem indiánských kmenů. Evropané ho na novém kontinentě poprvé slavili v roce 1578 na území dnešního Newfoundlandu (Kanada). Britský cestovatel Martin Frobisher ale neděkoval za úrodu, nýbrž za to, že jeho skupina dlouhou cestu do Nového světa přežila. 

V dnešních USA byl první oficiální den díkůvzdání slaven v roce 1623 po předcházející tuhé zimě, v níž mnozí hladověli. Byl vyhlášen guvernérem Williamem Bradfordem z kolonie „Poutníků“. Jeho proklamace začíná slovy: „Vy všichni Poutníci, s vašimi ženami a maličkými, shromážděte se v Domě Setkání na kopci, (…) kde uslyšíte pastora a vzdáte dík všemohoucímu Bohu za všecka tato požehnání.“ 

Po Dni díkůvzdání následuje Černý pátek

Po Dni díkůvzdání následuje Černý pátek. Ačkoli nejde o federální svátek, většina zaměstnanců si bere dovolenou a většina škol je v tento den zavřená. Černý pátek je známý pro velké slevy v obchodech, které často otevírají v brzkých ranních hodinách – často už před čtvrtou hodinou ranní. Pro obchodníky to je nejdůležitější den v roce, tržby jsou nejvyšší za celý rok. Černý pátek zahajuje severoamerickou vánoční nákupní sezonu.

Černý pátek
Zdroj: ČTK/AP/Mark Humphrey

Obchodní centra tak praskají ve švech a lidé začínají utrácet jako o život. Ceny padají o desítky procent a zboží doslova mizí pod rukama. Někteří obchodníci letos stejně jako loni nabízejí slevy už několik hodin před čtvrteční půlnocí. Někteří dokonce otevřou ještě před večeří díkůvzdání. „Tím, že začnou brzy, vydělají. Zákazníkům se díky tomu jejich jméno vryje do paměti, začnou přemýšlet, co všechno by mohli v tomto obchodě koupit,“ prohlásila strategická konzultantka Clementine Martin Illanesová.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)