Křehké příměří mezi Palestinci a Izraelci zatím trvá

Jeruzalém/Gaza - Izrael i palestinské hnutí Hamas zatím dodržují příměří, které vyhlásily ve středu večer. Několik incidentů se objevilo jen v první hodině platnosti příměří, nikdo ale při nich nebyl zraněn. Příměří ukončilo osm dnů vzájemného ostřelování, při kterém zemřelo přes 150 Palestinců a pět Izraelců.

V první hodině po vyhlášení příměří podle izraelské policie vypálili ozbrojenci z Gazy 12 raket. Všechny ale dopadly do neobydlených oblastí a nezpůsobily škody. V pásmu Gazy pak došlo k explozi, není ale jasné, co ji způsobilo. Výbuch si žádné oběti nevyžádal.

Mezi oběma stranami ale i nadále panuje nedůvěra. Exilový vůdce Hamasu Chálid Mišal prohlásil, že jeho hnutí bude respektovat příměří, jen pokud se stejně zachová i Izrael. Palestinští ozbrojenci ale podle něj stále „mají prst na spoušti“.

Rovněž izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil odvetou, pokud by příměří porušili Palestinci. „Chápu, že se najdou občané očekávající tvrdší vojenskou operaci. Možná je potřeba, ale právě teď je správným rozhodnutím využít příležitost k dosažení trvalého příměří,“ uvedl Netanjahu.

Izraelské tanky se přesunují na nové pozice
Zdroj: ČTK/AP/Lefteris Pitarakis

Izraeli se po Gaze nestýská

Izraelský ministr obrany Ehud Barak řekl v rozhlase, že Izrael útoky kdykoli obnoví, bude-li k tomu důvod. Vysvětlil, proč Izrael nepoužil pozemní vojsko, ačkoli mobilizoval přes 70 000 záložníků a mnoho tisíc z nich poslal k hranici pásma. „Pozemní ofenziva by znamenala, že bychom pak mohli v pásmu Gazy zůstat po celá léta. Nestýská se mi po Gaze,“ řekl. Izrael stáhl osadníky i vojáky z tohoto území v roce 2005. Podle Baraka není možné připravit Hamas o moc jinak než novou okupací pásma. Hamas tomuto území vládne od roku 2007.

Barak k příměří řekl, že to není žádná dohoda. „Je to nepodepsaný papír a jediným vítězstvím Hamasu je to, že na rozdíl od předešlých případů nejde o rukopis, ale o tištěný text. Stvrzuje pouze to, na čem jsme se my dohodli s Egyptem a na čem se s ním dohodl Hamas. Nejdůležitější je to, že se všechny palestinské frakce zavázaly k zastavení nepřátelských projevů vůči Izraeli,“ prohlásil.

„Cílů bylo dosaženo v plném rozsahu. Hamasu a svaté válce byl zasazen tvrdý úder,“ řekl izraelský ministr obrany Ehud Barak.

Vyhlášení příměří bylo jen prvním krokem pro vyřešení krize. Zástupci obou stran by měli do 24 hodin od zastavení bojů vyjednat podobu dalších opatření, která by zmírnila napětí. Jedním z těchto bodů má být zmírnění izolace pásma Gazy. Izrael odmítá ustoupit od jeho blokády, je ale ochotný debatovat o jednodušším pohybu lidí a zboží mezi Gazou a palestinským územím na západním břehu Jordánu.

Klid zbraní dojednala egyptská diplomacie v čele s prezidentem Mursím. Izrael na něj přistoupil pod tlakem Spojených států a zřejmě také ekonomických dopadů vojenské operace.

Vůdce egyptské vládní strany Muslimské bratrstvo Muhammad Badí nicméně mírovou dohodu kritizoval. Izrael prý jenom dokáže používat sílu. Badí nabádá Hamas, aby si uvědomil, že jde ze strany Izraele o podvodnou hru. 

I když Muslimské bratrstvo oficiálně odmítá vyjednávat s Izraelem, Mursí vždy tvrdil, že bude stejně jako jeho předchůdce Husní Mubarak dodržovat mírovou smlouvu s Izraelem z roku 1979. 

Badího dnešní prohlášení ukazuje druhou stranu bratrstva. Badí v prohlášení k příměří připomíná, že džihád - svatá válka - je pro muslimy povinný, i když přiznává, že na zbraně má dojít až naposledy a ve chvíli, až se muslimové sjednotí. „Použití síly a zbraní ve chvíli, kdy je skupina roztříštěná, rozdělená, názorově nepevná a slabá ve víře, povede jenom ke smrti,“ tvrdí.

Izraelský voják se modlí na svém tanku poblíž pásma Gazy
Zdroj: ČTK/AP/Lefteris Pitarakis