Vandalové označili Memoriál za cizího agenta

Moskva - Dvě kanceláře ruské organizace Memoriál, která se postavila proti novému zákonu o nevládních organizacích financovaných ze zahraničí, poničili vandalové. Kontroverzní zákon nutí organizaci označit se za zahraničního agenta, to ale Memoriál nechce. Jako zahraničního agenta teď tedy organizaci označili vandalové.

Kontroverzní zákon schválilo Rusko už před několika měsíci a týká se zhruba tisícovky organizací – ty bijí na poplach. „Musíme jít a dobrovolně se zapsat na listinu zahraničních agentů. A jestli to neuděláme, čekají nás sankce – nejprve budeme muset pozastavit činnost, později nás mohou i zrušit. A samozřejmě jsou tu i finanční postihy, které můžou organizaci zruinovat. Hrozí nám také čtyřleté vězení,“ vysvětluje předseda ruské organizace Memoriál Oleg Orlov. 

Kreml jim podle šéfů nevládních organizací hází klacky pod nohy. Organizace jsou odhodlané se nadále bránit a podporují je i západní země. Zákon Kremlu je podle nich protiústavní a pro řadu organizací znamená definitivní zánik.

Memoriál popsali vandalové (zdroj: ČT24)