Francouzská policie rozehnala odpůrce letiště

Nantes (Francie) – Tři zraněné si vyžádal střet francouzské policie s odpůrci výstavby nového letiště poblíž Nantes. Proti několika stovkám lidí, kteří dlouhodobě blokují místo chystané stavby, použili strážci pořádku slzný plyn, k pokusu o vyklizení pozemku budoucího letiště Notre-Dame-Des-Landes nasadila policie přes 500 lidí. Na rozbití barikád a překážek, kterými se lidé blokující lokalitu opevnili, použila policie bagry.

V reakci na policejní zásah začali aktivisté po policistech házet kameny, láhve a pyrotechniku. „Je bez debat, že nemůžeme nechat cystu vyrůst,“ použil tvrdé přirovnání francouzský ministr vnitra Manuel Valls, který obhajoval zásah s tím, že je nutné umožnit zahájení stavby. Ta vyvolává ostrý odpor mezi desítkami tisíc Francouzů, kteří ji považují za hrozbu pro životní prostředí. Minulý týden se na místě konala demonstrace, které se zúčastnilo několik desítek tisíc lidí, na sobotu se plánuje další masový protest.

  • Francouzská policie zasahuje u Nantes proti demonstrantům autor: Laetitia Notarianni, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4162/416193.jpg
  • Francouzská policie zasahuje u Nantes proti demonstrantům autor: Laetitia Notarianni, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4162/416199.jpg

Projekt nového letiště, které má v roce 2017 nahradit současný terminál v nedalekém Nantes, je srdeční záležitostí pro současného socialistického premiéra Jeana-Marca Ayraulta, jenž byl od roku 1989 až do letoška starostou Nantes. Projekt má stát 580 milionů eur (asi 14,7 miliardy korun) a samotná stavba bude podle plánů zahájena v roce 2014. Letiště s plánovanou kapacitou čtyř milionů cestujících ročně se má stát hlavní vstupní bránou pro turisty do západní části Francie. V Ayraultově vládě ale mají místa i zelení, kteří se stavbou nesouhlasí, a kabinet proto řeší spory.